Legendy západočeského folkloru / Jaromír Horák

2. květen 2023

Jedinečný, velký, charismatický, školený a přesto přirozený – mnoho přívlastků bychom mohli dosadit k hlasu Jaromíra Horáka, kterému se svého času přezdívalo „král chodských zpěváků“.

Jaromír Horák svým krásným tenorem vyvracel domněnku, že školeným hlasem nelze přesvědčivě interpretovat lidovou píseň. Jeho nahrávky lidových písní si rozhlasoví posluchači zamilovali, velkou publicitu si v minulosti získal hlavně díky pořadům „Hrají a zpívají Plzeňáci“. Jeho nahrávky ale ve vysílání Českého rozhlasu znějí dodnes.

Jaromír Horák se narodil se v Domažlicích v roce 1912. Vystudoval domažlické gymnázium a Učitelský ústav v Plzni. Hrál nejprve na harmoniku při tancovačkách (kde vynikal i jako zpěvák) a na klavír v biografech k němým filmům. Stal se členem pěveckého sboru Čerchovan. Do jeho života vstoupila 2. světová válka a hned na jejím začátku byl zavlečený do koncentračního tábora ve Flossenbürku se skupinou chodských rukojmí.

Písně lidové, umělé i operní árie

Hned po propuštění z koncentračního tábora začal Jaromír Horák studovat zpěv. Krátce po osvobození se přestěhoval do Plzně, stal se učitelem, koncertoval a začal natáčet v plzeňském studiu tehdejšího Československého rozhlasu. Pro rozhlas za svůj život natočil přes 300 umělých písní a operních árií, ale také kolem 600 písní lidových - nejčastěji v doprovodu Plzeňského lidového souboru, ale také třeba Konrádyho dudácké muziky z Domažlic. Řadu posluchačsky oblíbených písní natočil např. i v duu s Jiřím Lamgmajerem nebo Františkem Ledínským.

Fouká vítr vod hor, Brambúrová kaše, Hdyž sem kovál koníčky… lidových písní, které se posluchači díky Jaromíru Horákovi zamilovali a mají je spojené právě s jeho hlasem, je mnoho. Jaromír Horák byl jako zpěvák velmi oblíbeným a vyhledávaným. Souběžně se svojí pěveckou koncertní činností se věnoval právě i lidové písni a v chodském kroji vystupoval s dudáckými muzikami Rudolfa Svačiny a Jiřího Kajera, s Kdyňskou dudáckou muzikou i Konrádyho dudáckou muzikou. Jaromír Horák zemřel v roce 1982. Natočené snímky Jaromíra Horáka dodnes mají své čestné místo nejen v rozhlasovém archivu, ale i ve folklorních pořadech ve vysílání Českého rozhlasu.

Jak se Jaromír Horák díval na svůj muzikantský život a jak na stáří? Poslechněte si celý pořad, ve kterém zazní nejen vzácné hudební archivní nahrávky, ale i archivní záznam vyznání Jaromíra Horáka zachycené u příležitosti jeho 70. narozenin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.