Lékařská fakulta začne stavět další část svého kampusu v Plzni na Lochotíně

6. září 2019 13:25

Lékařská fakulta v Plzni na podzim zahájí další část výstavby nového kampusu. Provoz nové budovy je plánován od akademického roku 2022/2023.

Do roku 2014 vyrostly během první etapy v sousedství Fakultní nemocnice Plzeň na Lochotíně tři nové objekty – sídlo pro pět teoretických ústavů fakulty a dvě budovy Biomedicínského centra. Zbývající teoretické ústavy jsou však stále umístěny v historických budovách a jsou rozptýleny po několika lokalitách.

Záměrem fakulty již od začátku bylo přesunout své působení zcela do nového kampusu, proto fakulta pokračovala v hledání zdrojů financování a od roku 2015 začaly přípravné práce na druhé etapě výstavby. 

Vizualizace budoucí podoby - pohled na vstup

„Na místě stavby již byly provedeny přípravné práce – proběhla skrývka ornice a proběhl prvotní archeologický průzkum,“ říká koordinátor stavby Libor Kočí. Nyní se může naplno rozběhnout výstavba budoucí hlavní budovy kampusu, nazývaného též Univerzitní medicínské centrum.

Plný provoz nové budovy je plánován od akademického roku 2022/2023. Po více než 75 letech své existence se tak Lékařská fakulta v Plzni dočká sídla, které je naprojektováno přímo pro moderní výuku všeobecného a zubního lékařství. „Na jednom místě tak konečně budou soustředěny prostory pro výuku a výzkum i děkanát a menza – kompletní zázemí pro studenty i pedagogy,“ shrnuje proděkanka pro rozvoj a vnější vztahy fakulty Dana Müllerová.

Investice si vyžádá 1,5 miliardy korun

Kromě poslucháren a seminárních místností je v nové budově počítáno i s moderními laboratořemi, výukovými ambulancemi, či výukovou kuchyní. Navíc koncentrací všech neklinických pracovišť do jednoho kampusu dojde k zefektivnění provozu fakulty, rozšíření a zjednodušení spolupráce jednotlivých pracovišť, zjednodušení sdílení laboratoří a přístrojů apod. V neposlední řadě dojde i ke zlepšení dostupnosti a spolupráce s klinickými pracovišti v sousední fakultní nemocnici.

Zatímco I. etapa výstavby zahrnovala investice do budov a přístrojů ve výši 462 mil Kč, do aktuálně zahajované výstavby budov bude investováno téměř 1500 mil Kč. V budoucnu je uvažováno ještě s třetí etapou. Tou by měla být sportovní hala a zároveň sídlo Ústavu tělesné výchovy, který jako jediný i po dokončení aktuální II. etapy zůstane umístěn mimo nový kampus.

Žádost o podporu výstavby z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání byla úspěšná a v srpnu 2019 dospěla fakulta po několika kolech výběrového řízení k podpisu smlouvy se zhotovitelem stavby společností GEMO.

autor: iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy