Letiště v Karlových Varech projde modernizací

Modernizaci letiště v Karlových Varech - Olšových Vratech chystá v příštích letech Karlovarský kraj. Rekonstrukce bude probíhat ve dvou etapách. Cestující se dočkají nové vstupní haly, opravovat se bude i vzletová a přistávací dráha. V první etapě, kterou kraj plánuje od února do června příštího roku, se chystá modernizace stávající haly. Náklady na obnovu se odhadují na 85 milionů korun.

V souladu s pravidly Evropské unie musí hala umožnit oddělení cestujících ze zemí Schengenské dohody, což při současném stavu nelze. Zároveň se bude rekonstruovat i přistávací a vzletová dráha. Její obnova umožní, aby na letišti mohla přistávat i větší letadla. Po dobu oprav vstupní haly a vzletové a přistávací dráhy bude letiště mimo provoz. Na rok 2007 se chystá výstavba nové haly. Ta už by měla probíhat za plného provozu. Náklady na rekonstrukci se odhadují na 230 milionů korun, z toho zhruba 130 milionů investuje kraj, zbytek budou tvořit granty a dotace. Na výstavbu nové haly bude například Karlovarský kraj usilovat o získání evropských peněz z nového plánovacího období na léta 2007 až 2013.

Letiště Karlovy Vary

Krajští zastupitelé budou posuzovat dvě studie. Podle druhé studie by sice náklady byly nižší, počítá ale počítá s výlukou dopravy i v průběhu výstavby nové haly. S tím nesouhlasila Rada kraje. Ta vidí jako problém nejen finanční ztráty v souvislosti z přerušením provozu, ale především ztráty marketingové. Konečné posouzení obou studií, ale bude na krajském zastupitelstvu.

autor: Andrea Bocková
Spustit audio