Letošní rok přináší změny týkající se daně z nemovitosti, znáte je všechny?

8. leden 2024 11:05

Termín pro podání přiznání k dani z nemovitosti se blíží. Vládní konsolidační balíček přinesl v souvislosti s touto daní od letošního roku řadu změn. Finanční úřad pro Plzeňský kraj proto zřídil speciální infolinku a jeho pracovníci také míří za poplatníky do vybraných obcí.

Sazby daně z nemovitosti se zvyšují zhruba o 80 procent, případně může být daň změněna ještě místními koeficienty, které mohou stanovit obce, v nichž se nemovité věci nacházejí. Podstatnou změnou je to, že garáže se nyní daní podle toho, co je zapsáno v katastru nemovitostí. Pokud je v něm zapsána garáž a poplatník tuto nemovitost dosud danil jinak, má povinnost podat daňové přiznání. A platí to i naopak – pokud poplatníci danili stavbu jako garáž, ale v katastru je zapsán jiný způsob využití, musí také podat daňové přiznání.

Další důležitou změnou je zvýšení daně u místností v obytných domech a jednotkách pro bydlení, které se využívají pro podnikání, konkrétně v oboru ubytování – typicky jsou pronajímány za pomoci různých ubytovacích platforem. I v tomto případě musí poplatníci podat přiznání k dani z nemovitých věcí.

FÚ zřídil infolinku, pracovníci objíždějí města

Další podrobnosti k dani z nemovitých věcí se lidé dozvědí prostřednictví speciální infolinky, kterou zřídil Finanční úřad pro Plzeňský kraj. Její číslo je 377 160 396. Provoz linky už běží, a to každý pracovní den, od pondělí do čtvrtka od 8 do 17 hodin, v pátek od 8 do 14 hodin.

Pracovníci finanční správy se také vydávají za poplatníky do měst a obcí v Plzeňském kraji. Dočasně budou úřadovat tam, kde byla k 1. červenci loňského roku zrušena územní pracoviště finančního úřadu – tedy v Kralovicích, Blovicích, Přešticích, Nepomuku, Horšovském Týně, Horažďovicích, Sušici a Stříbře. Seznam adres a termínů najdou zájemci na webových stránkách Finanční správy České republiky a také v místních informačních zpravodajích měst a na jejich informačních tabulích.

Termín pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí je 31. ledna 2024. Poplatníci ho mohou vyplnit buď elektronicky, nebo v papírové podobě a následně ho odnést osobně na podatelnu, nebo zaslat poštou. „Nejjednodušší je využít novou službu předvyplnění daňového přiznání údaji z finančního úřadu a katastru nemovitostí. Tato možnost je dostupná v daňové informační schránce PLUS na portálu Moje daně,“ říká mluvčí Finančního úřadu pro Plzeňský kraj Michaela Hošťálková.

autor: abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio