Lidé v Holostřevech dál uklízejí bahno a sčítají škody po nedělní povodni

16. červen 2020 15:35

Do slunečného dne se dnes probudily Holostřevy na Tachovsku. Teplé počasí snad aspoň trochu pomohlo místním lidem při likvidaci škod, které tu v neděli odpoledne napáchala blesková povodeň.

Hnědá voda z polí rozvodnila potok a přívalová vlna zatopila náves, dětské hřiště a několik domů. S čerpáním vody a odsáváním bahna ze zaplavených místností pomohli lidem hasiči z Boru, Stříbra a Tachova.

Boj s všudypřítomným mazlavým bahnem ale v Holostřevech jen tak neskončí

„Máme toho plný kecky, dopadli jsme nejhůř ze všech,“ řekla výtvarnice Eva Hodonská, která má v Holostřevech s manželem Františkem chalupu. Voda se prohnala celým domem a poničila i zahradu. Pomáhá soused a přijede také vnuk Hodonských.

„Měl jsem tady obrazy v hodnotě půl milionu. Pojišťovna to asi nezaplatí. Jsou tam obrazy malované olejem, akrylem, spousta čistých pláten. Všechno je pryč,“ posteskl si malíř a grafik František Hodonský. „Mělo by se to vyřešit. Zaprší a bude to tady znovu,“ řekla jeho žena Eva.

Velká voda zatopila i bývalou školu v Holostřevech, kterou opravuje křesťanská komunita Noe. „V přízemí bylo asi deset centimetrů vody. Zatím jsme vytírali jak jsme mohli. Dostali jsme odtud vodu, ale bahno tady ještě je. Teď běží naplno vysoušeče,“ popsal vedoucí komunity Robert Elva Frouz.

„Asi se to bude muset vyřešit. Pole jsou bez mezí, bez remízků a ta nebezpečí jsou všude po celé republice,“ potvrdila místostarostka Boru, pod který Holostřevy patří, Jana Šperková. „Nabízí se různá řešení. Existují dotace na vytvoření právě třeba mezí, ale to jsou všechno dlouhodobější záležitosti,“ dodala.

V závěru týdne, zřejmě ve čtvrtek, bude v Holostřevech brigáda. Při ní se lidé vrhnou na úklid zatopených společných prostor.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio