Lidé z Dolní Kamenice u Holýšova protestují proti zrušení některých vlakových spojů v obci

22. únor 2018

V Dolní Kamenici na Domažlicku zastavoval vlak už za císaře pána. Od minulého roku, když začal platit nový jízdní řád, tam ale část vlaků jen projíždí. To se nelíbí části obyvatel, kteří sepsali petici.

Petici za zachování železniční zastávky Dolní Kamenice podepsalo přes 130 lidí. Podle Pavla Syrového, který ji také podepsal, je Dolní Kamenice jediným místem, kde vlak na trase Plzeň - Domažlice nestaví. Proti zrušení některých spojů je i člen osadního výboru Dolní Kamenice Tomáš Multrus.

„Potřeba jsou v podstatě všechny spoje, protože někdo jezdí ráno do práce už na šestou, jiný zase do školy v osm a někteří se zase vrací z odpolední šichty až ve 23 hodin. Lidé jezdí různorodě a my nechceme zrušit žádný vlak,“ řekl Multrus.

Vlakové spoje mají přitom v Dolní Kamenici dlouhou tradici. „Osobní vlaky tu stavěly od roku 1864, ještě za císaře pána, který to zahájil, až do podzimu loňského roku,“ doplnil starosta Holýšova Jan Mendřec.

Zatímco do té doby v Dolní Kamenici každý pracovní den zastavovalo 28 osobních vlaků, teď je to jen 21. Důvodem jsou změny v dálkové dopravě i malá vytíženost zastávky.

„Protože tam nastupujících bylo velice málo, například nula až jeden člověk na spoj, a v tu chvíli se zdržel vlak plný lidí. My chceme, aby spoj Domažlice - Plzeň dojel v co nejkratší dobu, aby to pro lidi z Domažlic bylo zajímavé. Ubrali jsme vlakové spoje, ale kompenzovali jsme to tím, že v Kamenici jezdí autobusy do Holýšova. V Holýšově se nám naopak podařilo, že ministerské rychlíky, které tam dříve nestavěly, tam teď staví,“ vysvětlil náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro dopravu Pavel Čížek.

Podle místních by situaci vyřešilo, kdyby vlaky stavěly na znamení

„Neřešila se ale vůbec otázka, když já odsud pojedu tím rychlíkem do Plzně, tak z Kamenice žádný autobus nejede. A od osobních vlaků autobusy nejezdí. Byl bych spokojený, kdyby všechny vlaky na trati Plzeň - Domažlice na znamení stavěly v Dolní Kamenici. A nemusely by se řešit žádné rychlíky ani autobusy“ dodal znovu Pavel Syrový.

Zástupci Plzeňského kraje ale na petici odepsali, že další zastavení vlaku by prodloužilo dobu jízdy z Plzně do Domažlic až o 10 minut. To si nepřeje ani náměstek hejtmana Pavel Čížek.

„Pokud chceme zrychlit dopravu a udělat vlakovou dopravu atraktivní, musíme občas některý z vlaků omezit a v té obci nezastavovat. Beru to z pohledu obcí, které mají to spojení velice malé. Nemají vlak a autobus tam jezdí jen párkrát za den. Myslíme si, že Dolní Kamenice má dopravu nadstandardní a určitě se rád sejdu i s autory petice,“ doplinl Čížek.

Všechny strany budou ještě o problému společně jednat příští týden.

autoři: mkl , jik
Spustit audio