Lidem na Nejdecku se zlepší rychlá zdravotnická pomoc

Územní zdravotnická záchranná služba (ÚZZS) Karlovarského kraje má v Nejdku na Karlovarsku od 29. května nové výjezdové stanoviště. Náklady na jeho stavbu byly přibližně 13,6 milionu korun a zaplatil je Karlovarský kraj, který je zřizovatelem záchranné služby. V Nejdku bude ale sloužit pouze střední zdravotnický personál, protože ÚZZS se dlouhodobě potýká s nedostatkem lékařů. I přesto by měla nová základna výrazně zvýšit lékařskou pomoc poskytovanou lidem na Nejdecku.

Kvalifikovaných lékařů pro rychlou záchrannou pomoc by potřebovala ÚZZS kolem 50, ale má jich sotva dvě desítky. Proto bude z nejdeckého stanoviště vyjíždět speciálně proškolený střední zdravotnický personál. Pokud to bude nutné, vyjede za sanitkou převážející pacienta do nemocnic v Karlových Varech nebo v Ostrově lékař. Přesto se kvalita poskytované pomoci s novou základnou výrazně zlepší. Především se zkrátí dojezdové časy sanitek, které se dosud pohybovaly v průměru kolem 20 minut.

Záchranáři

Ve spádové oblasti, kterou budou mít posádky ze stanoviště v Nejdku na starost, žije zhruba 13.000 obyvatel a má rozlohu přibližně 105 kilometrů čtverečních. Záchranáři tam zasahují jednou až třikrát za den. Teď by se měla dojezdová doba zkrátit minimálně o pět minut.

V novém výjezdovém stanovišti jsou dvě garáže pro sanitky, pohotovostní ordinace záchranné služby s čekárnou, záložní zdroj elektrické energie, potřebné komunikační, výpočetní a spojové zařízení a dále zázemí pro posádky. Pro zabezpečení nepřetržitého provozu se počítá asi s 15 lidmi.

Sanitka

Karlovarský kraj, který má nyní osm výjezdových stanovišť ÚZZS počítá ještě letos a v příštím roce s výstavbou dalších tří. Celkové náklady se mají pohybovat kolem 60 milionů korun. Ještě letos má začít stavba nové základny ve Žluticích na Karlovarsku a počítá se s dokončením rekonstrukce sídla záchranářů v Aši na Chebsku. Příští rok by měla začít stavba základny v Horním Slavkově na Sokolovsku. Tím by měla být dobudována celá základní síť stanovišť záchranné služby v Karlovarském kraji. Sanitky by tak měly dojíždět k pacientům v zákonném limitu 15 minut od přijetí volání.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio