Lídr i domestik hvězd

25. srpen 2015

Prožil osmnáct sezon v sedle s každodenním časným vstáváním a náročnými tréninky. Procestoval svět s týmy, které patří ke světové špičce. Vyhrával závody v kopcích i po rovinách, cyklistickým hvězdám prorážel vzduch a vozil jim pití. To nám mimo jiné na sebe prozradil cyklistický profesionál František Raboň.

Františka Raboně k cyklistice přivedl jeho otec, dráhař světové extratřídy, František Raboň starší, který mu předával i své zkušenosti. Na začátku roku 2015 svoji kariéru ukončil. Důvodem rozhodnutí o ukončení profesionální cyklistické kariéry někdejšího mistra Evropy byla nabídka profesionálních týmů, která ho již neoslovila a také pocit únavy pramenící z náročných 18 závodních sezon. Ukončení této kariéry mu poskytlo dostatek času na rodinu, má totiž dvě malé holčičky.

František Raboň nám zodpověděl několik otázek.

Je nesplněným snem vaší kariéry účast na Tour de France?

Trošku mě to mrzí, ale jezdil jsem dost podobné závody. Rozhodně to není něco, kvůli čemu bych nespal.

František Raboň

Jak jste si Tour de France vychutnával jako komentátor České televize?

Užíval jsem si ji moc, protože jsem nemusel šlapat do těch velkých kopců a jenom jsem seděl ve studiu. Měl jsem informace od kluků, se kterými jsem závodil, bylo to moc příjemné. Letos, po skončení kariéry jsem se se na Tour de France byl podívat jako divák, takže jsem pocítil tu atmosféru. Pozdravil jsem se s kamarády, a protože už mám teď jiné aktivity, zjistil jsem, že mně to závodění vůbec nechybí.

František Raboň

Devětkrát jste se stal mistrem republiky, v sezoně 2005 evropským šampionem do 23 let. Na Tour de Romandie jste vyhrál prolog a časovku, na dva dny jste tam oblékal prestižní žlutý dres. Jste i vítězem časovek Giro d'Italia a Tour de L'ain. Proč jste byl tzv. domestikem?

Cyklistika, ač se to nezdá, je v té aktuální podobě hodně týmovým sportem. Většinou na závodech startuje za jeden tým osm závodníků, je určený lídr a sedm zbývajících se mu snaží pomoci, aby dosáhl nejlepšího výsledku.

U mě převažovala role pomocníka na největších závodech, pomáhal jsem hvězdám, jako byli Tony Martin, Mark Cavendish nebo André Greipel. Potom jsem se snažil s týmem domluvit na menších závodech, abych si také vyhrál nějaký dílčí úspěch a mohl podepsat další smlouvu. Jsem rád, že poměrně dlouho jsem dokázal kombinovat obě dvě varianty, jak vyhrát závod, tak být k ruce lídrům.


Benefiční cyklistický závod Františka Raboně 2015

První ročník Benefičního závodu Františka Raboně se uskuteční v krásné přírodě přírodního parku Kornatický potok, polesí státního zámku Kozel a v těsné blízkosti dětského stacionáře Centrum Hájek. Trať povede v 95 % po lesních cestách a každý biker si tak přijde na své. Závod se pojede jako charitativní a výše celého startovného je určena pro Centrum Hájek. Více informací a možnost přihlásit se najdete zde.

Vaší srdeční záležitostí je stacionář pro postižené děti charitativní nadace Centrum Hájek. Co vás vedlo k tomu, že pro tuto nadaci pořádáte benefiční závod?

Jsem už čtyři roky patronem tohoto stacionáře a pro mě je úžasné vidět, jak děti rehabilitují, jaké dělají pokroky. Naší největší hvězdou v sobotu 28. srpna bude malý Míra, kterého jsme postavili na nohy, a ten závod také pojede.

Pojede i vaše dvouletá dcera?

Zatím sice bude na odrážedle nebo motorce, ale bude to její první závod.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru, při kterém nám František Raboň popsal své cyklistické začátky a nechal nahlédnout do zákulisí profesionální cyklistiky.

Závodní týmy

2006 - 2007: T-Mobile Team
2008 - 2011: HTC-Highroad
2012 - 2013: Omega Pharma – Quick-Step
2013 - 2014: Specialized Racing

Úspěchy a vítězství

2014 - 4. místo na Attackwas Extreme Challenge
2012 - vítěz časovky na Tour de L'ain
2011 - vítěz časovky na Giro d'Italia
2010 - vítěz časovky a celkové klasifikace na Tour of Murcia
2009 - vítěz časovky na Tour of Murcia, prologu a časovky (2 dny ve žlutém dresu) na Tour de Romandie
2008 - vítěz etapy na Tour of Ireland

Celkově se zúčastnil 5x Giro d'Italia a 2x Vuelta Espana, 3x se stal Mistrem České republiky v časovce

autor: Květa Bodollová
Spustit audio