Lilka Ročáková: Bylo léto

10. červenec 2022

Každý rok má své hity a s nástupem letního počasí se vždycky objeví nový letní hit. Ten z roku 1967 se jmenuje Bylo léto. Nazpívala ho budoucí operní zpěvačka Lilka Ročáková.

Lilka Ročáková s písničkou Bylo léto vyhrála tehdy populární Houpačku manželů Černých, což byla hitparáda Československého rozhlasu, výsledky otiskoval časopis Mladý svět, později také časopis Melodie. Lilka Ročáková tehdy studovala pražskou konzervatoř a písnička Bylo léto od Mojmíra Smékala a Ivo Fischera jí zajistila velkou popularitu.

Během studií hrála v divadle Semafor, zpívala s Orchestrem Karla Vlacha, Orchestrem Gustava Broma i se skupinou Olympic. Musela se ale rozhodnout, buď bude zpívat populární hudbu nebo operu. Zvítězila opera. V roce 1969 vyhrála Pěveckou soutěž Antonína Dvořáka a od roku 1973 se na 25 let stala sólistkou Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Dostala zde řadu velkých rolí a sama přiznává, že v Praze by tolik možností neměla, proto zůstala plzeňskému jevišti věrná. Na plzeňské konzervatoři později Lilka Ročáková učila zpěv a operní herectví, dnes se věnuje hlavně režii operních představení pro děti.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.