Louis Armstrong: Hello, Dolly

V roce 1965 navštívil americký trumpetista a zpěvák Louis Armstrong se svou skupinou All Stars na 10 dní Československo a vystoupil v pražské Lucerně. Jeho koncert moderovala dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Akce se tehdy stala významnou společenskou událostí.

8. ledna v roce 1965 se v československém tisku, jmenovitě v listu Průboj, objevila zpráva sdělující, že u nás vystoupí jedna z nejvýraznějších osobností jazzové hudby, světově proslulý trumpetista a zpěvák Louis Armstrong. Zpráva dále uváděla, že vzhledem k tomu, že je jisté, že o koncerty bude velký zájem, budou do Prahy vypraveny zvláštní zájezdy. Hlásit se můžete již nyní.

Zprvu se uvažovalo o tom, že se vystoupení bude konat na stadionu v Holešovicích, ale brzy se zjistilo že celá událost si zaslouží jiné kulisy. Jak víme, koncerty se nakonec uskutečnily v Lucerně, jen se zpočátku nevědělo, kolik jich bude. Uvažovalo se o dvanácti, po té o devíti a nakonec jich bylo sedm. Louis Armstrong byl po dvouletém odpočinku, který si dal od nahrávání ve výborném stavu a plný optimismu, neboť LP Hello, Dolly získalo několik cen a jako výborného muzikanta ho objevila i mladší generace, což pro, jak se tehdy psalo 65letého jazzmana, je jistě potěšující. Až později se zjistilo, že se Armstrong nenarodil v r. 1900, ale o rok později. Ve starších encyklopediích najdeme ještě rok 1900. Koncertů v roce 1965 se účastnily i známé osobnosti tehdejšího Československa. Pražský koncert se pro mnoho jeho českých a slovenských fanoušků stal nezapomenutelným hudebním zážitkem.

Hit Hello, Dolly vyhrál cenu Grammy za píseň roku 1965 a Armstrong obdržel cenu za nejlepší mužský vokální výkon. Skladba zazněla i ve stejnojmenném filmu z roce 1969.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.