Lucie Brejšová představuje svoji prvotinu - brazilský příběh s českými kořeny

4. říjen 2023

Spisovatelka a cestovatelka Lucie Brejšová odešla z Prahy v 19 letech a od té doby cestuje. Její cesty a láska k literatuře ji přivedly na spisovatelskou dráhu. Nyní představuje svou první knihu z brazilského prostředí Město nad městem.

Na cestách poznala Lucie Brejšová i svého manžela a oba jsou světoběžníci, cestovatelské duše, které potřebují objevovat nová místa. „Když jsme byli na delších cestách v Asii nebo Jižní Americe, cestovali jsme s nízkým rozpočtem, s batůžkem. Bydleli jsme v místních hotelech, jedli zdejší jídlo a setkávali jsme se tamními obyvateli,“ sdělila Lucie Brejšová. Evropu procestovali svým vanem, který pro ně byl bydlištěm.

Na cestách Lucii doprovází literatura, která se váže k dané zemi. „V Barmě jsem četla Orwella Barmské dny, a to jsme si s manželem rvali z ruky,“ pousmála se cestovatelka, která hovoří několika jazyky a knihy čte, pokud to lze, v originále.

Vášeň ke čtení ji přivedla na cestu spisovatelky. Román z brazilského prostředí Město nad městem nyní představuje veřejnosti.

Lucie Brejšová žila několik let v Sao Paulu, což pro ni byla nezapomenutelná zkušenost. Obohatila ji exotikou a rozmanitostí. Brazílie má podle autorky nepopsatelnou atmosféru a vibrace. I proto byla tato země inspirací k románu. Téměř všechny postavy v knize jsou Brazilci. „Během let v Brazílii jsem se setkala s paní, která měla českého pradědu a hodně mi o něm vyprávěla. Mému hlavnímu hrdinovi jsem dala také českého pradědu a zakomponovala jsem tam vše, co mi říkala,“ popsala autorka románu.

Příroda v Brazílii ohromila Lucii Brejšovou svou nesmírnou krásou a rozmanitostí, která oslní každého. Autorku románu okouzlilo hlavně městečko Paraty svou kombinací nádherné přírody, koloniální architektury a bohatou kulturní atmosférou.

Na cestě je už druhá kniha Lucie Brejšové. Bude se odehrávat ve Francii.

autoři: Michaela Vondráčková , Iva Štěpánková
Spustit audio