Maková zmrzlina se švestkovým crumble
podle Petra Spálenky z hotelu Angelo v Plzni.
Suroviny na zmrzlinu:
- 400 ml smetany na šlehání
- 370 g kondenzovaného neslazeného mléka
- 80 g mletého máku
- 80 g moučkového cukru
Suroviny na cruble:
- 10 švestek
- 50 g strouhaného perníku
- 50 g másla
- moučkový cukr (dle kyselosti švestek)
Postup:
Zmrzlina:
Mléko a smetanu dobře vychladíme a smícháme. Cukr s mákem prosejeme. Vše promísíme a směs dáme do mrazáku. Každých 5 minut promícháváme, aby nevznikly krystalky.
Crumble:
Švestky omyjeme, vypeckujeme, rozčtvrtíme, dáme do misky, kterou vyložíme pečícím papírem. Posypeme cukrem. Stranou vypracujeme drobenku ze strouhaného perníku, ke kterému přimícháme máslo a cukr. Drobenkou posypeme švestky a dáme zapéct do křupava.
Zmrzlinu vyjmeme z mrazáku a podáváme jako malé noky lžící na talířek, k tomu přidáme noky ze švestkového crumble.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.