Manželka ho chtěla umístit do Dobřan, tak ji zavraždil

20. květen 2023
Zločiny staré Plzně a okolí

Psal se 19. říjen 1936 a v Sušici to mezi dlouholetými manželi Jandovými jiskřilo. Ne však v tom správném slova smyslu, kdy by mezi nimi vzplály staré city. Panovalo mezi nimi už delší dobu napětí, které toho dne vyvrcholilo tragédií.

„Zemřela zde manželka Václava Jandy, pomocného dělníka, a zemřela jeho rukou,“ uvedl ředitel Státního oblastního archivu v Plzni Karel Řeháček, který k tématu hovořil dále: „Manželé Jandovi neměli ideální vztah. Sice spolu žili už 20 let, ovšem Janda na svoji manželku žárlil, sledoval ji na každém kroku, vyvolával hádky, bil ji a trýznil nejenom ji, ale vlastně i sebe.“

O vraždu se Janda pokusil již o 5 dní dříve. Manželka mu však tehdy vytrhla nůž z ruky a utekla. „Nicméně se ho bála, a tak navštívila lékaře, s nímž se domluvila na hospitalizaci manžela v Dobřanech, v psychiatrické nemocnici. K tomu mělo dojít právě onoho 19. října. Když před jejich dům přijelo toho rána auto, pochopil to i Janda.

Před svědky svoji ženu probodl a pak s klidem prohlásil: Teď tedy můžeme jet do Dobřan,“ popsal Řeháček. A taky že do Dobřan odjel. Tamní primář u něj však neshledal žádnou závažnou psychickou chorobu. Z toho důvodu byl Janda vzat do vazby Krajského soudu v Klatovech a bylo proti němu zahájeno trestní stíhání.

Detaily případu, který se nakonec zvrhl ještě docela jiným směrem, si můžete poslechnout v reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio