Martinské rohlíčky

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

V některých oblastech pekly hospodyně místo rohlíčků martinské podkovy. Těsto i nádivka byly stejné, jen se místo rohlíčků tvořily podkovy tak, že se rohlíčky vytvořily delší a zahnuly se do tvaru podkovy. Někdy se na koncích ještě nařízly.

Suroviny na těsto:

500 g polohrubé mouky

120 g másla

3 žloutky

70 g moučkového cukru

30 g droždí

250 ml mléka

1 citrón

sůl

Suroviny na nádivku:

150 ml vody nebo mléka

200 ml mletého máku

100 g cukru

1 lžička másla

2 lžíce strouhaného perníku

mletá skořice

mletý hřebíček

Postup:

Máslo utřeme s cukrem a se žloutky.

Přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, vykynutý kvásek (připravený z droždí, několika lžic vlažného mléka, trochy mouky, mléka a soli).

Zaděláme tužší těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na tři stejné díly. Z každého vytvoříme bochánek, který vyválíme na kulatou placku, vysokou přibližně 0,5 cm.

Každou placku nakrájíme na osm stejných trojúhelníků. Na kratší stranu trojúhelníka dáme přiměřené množství makové nádivky a těsto stočíme od této strany s nádivkou ke špičce. Vytvarujeme rohlíčky, které přendáme na mírně pomaštěný plech, a necháme je ještě deset minut kynout.

Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova.

Prochladlé rohlíčky pocukrujeme.

Příprava nádivky:

Mletý mák uvaříme v mléku, nebo ve vodě, osladíme a ochutíme mletým kořením. Je-li nádivka příliš řídká, zahustíme ji strouhaným perníkem a na závěr zjemníme máslem.

Příprava Martinských rohlíčků podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 3 hodiny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň