Maso v pórkovém obalu. Netradiční a lahodné
Pórek může nahradit cibuli. Je méně pálivý, je výtečný na salát, krásně ozdobí hotový pokrm, v neposlední řadě je senzační do pomazánek. Ať už je v syrové nebo vařené podobě, je velmi chutný a zdravý. Dnešní pokrm dá vyniknout lahodné kombinaci pórku a másla, chuť je podtržena pikantností hořčice.
- 4 plátky masa po cca 150 g (libové vepřové, krůtí nebo kuřecí)
- 1 menší pórek
- 1 žloutek
- 1 polévková lžíce plnotučné hořčice
- 1 polévková lžíce másla
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- špetka mletého pepře, sůl
- 3 polévkové lžíce oleje na opékání
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Očištěný pórek nakrájíme na drobné čtverečky. V nádobě rozehřejeme máslo a pórek na něm asi 3 minuty podusíme.
Žloutek rozmícháme s hořčicí a touto směsí potřeme z jedné strany připravené plátky masa. Na to navršíme podušený pórek, trochu přitiskneme a poprášíme hladkou moukou. V pánvi nebo kastrolu rozehřejeme olej a připravené plátky masa v něm opečeme. Opékáme nejprve stranu s pórkem. Asi po pěti minutách maso obrátíme a opékáme z druhé strany také cca 5 minut. Pečeme pomalu do světle hnědého zbarvení.
Nejvhodnější přílohou jsou brambory v různých úpravách, ale výborné je i pečivo. Pokrm je vhodné doplnit zeleninovými saláty nebo nakládanou zeleninou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.