Matadors: Snad jednou ti dám

16. prosinec 2021

Vracíme se do šedesátých let a připomeneme si jednu slavnou kapelu českého beatu, skupinu Matadors. Její sláva trvala tři roky a u nás neměla konkurenci.

Matadors byla jedna z nejlepších českých beatových skupin. V druhé polovině šedesátých byla považována publikem i hudebními kritiky za vůbec nejlepší beatovou skupinu a na pražské hudební scéně byla považována za naprostou jedničku.

Jako jedna z mála českých kapel měli Matadors možnost porovnat své kvality se západní konkurencí, třeba na angažmá ve Švýcarsku nebo při televizním natáčení v Belgii. Zpočátku vystupovala rok pouze v tehdejší Německé demokratické republice. Když se v roce 1966 vrátili do Prahy, zapůsobili doslova jako bomba, už jejich první vystoupení bylo obrovským úspěchem.

Od roku 1966 až do srpna roku 1968 vystupovali v této nejslavnější sestavě: Otto Bezloja – baskytara, Radim Hladík – kytara, Viktor Sodoma – zpěv, Jan Obermajer – elektrické varhany, Miroslav Schwarz alias Tony Black – bicí. Prvními zpěváky byli Vladimír Mišík a Karel Kahovec. Matadors se původně jmenovali Fontána. V roce 1965 dostali od exportní společnosti východního Německa Demusa kompletní zvukovou aparaturu Regent včetně elektrofonických varhan Matador – a právě odtud pochází nový název Matadors. Úkolem kapely bylo svěřenou aparaturu testovat a předvádět doma i v NDR.

Po skupině Matadors zůstala dlouhohrající deska. Na jejím debutovém singlu z roku 1966 je i píseň s názvem Snad jednou ti dám.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio