Materiální pomoc pro Ukrajinu shromažďují také skauti v Plzni

28. únor 2022 18:20, aktualizováno

Výbavu pro nouzová přespání i léky nosili během víkendu lidé do Skautského institutu na Americké třídě v Plzni. Zájem o sbírku na pomoc Ukrajině byl velký, a proto bude pokračovat až do pátku.

Skauti pro Ukrajinu

Velkou vlnu solidarity vyjadřují Češi obyvatelům napadené Ukrajiny. Prostřednictvím neziskových a charitativních organizací darují peníze nebo materiální pomoc. Třeba Skautský institut v Plzni zorganizoval během víkendu bleskovou sbírku, kam lidé nosili spacáky, karimatky i léky. Část věcí už je na Ukrajině a díky velkému zájmu bude sbírka pokračovat dál. „Lidé mohou přicházet po celý týden až do pátku vždy mezi 18. a 20. hodinou, adresa Skautského institutu je Americká 29,“ vyzval Martin Pavlov.

Krabici plnou léků přinesl pan Martin. „Mám manželku Ukrajinku a máme tam příbuzné, zatím jsou v pořádku,“ řekl. Paní Olga má na Ukrajině celou rodinu, nemohou ale přijet, protože otec je po mrtvici. A další z příchozích paní Jitka donesla několik spacáků, finančně také přispěla na účet, který zveřejnila ukrajinská ambasáda.

Podle Martina Pavlova chodí do skautského institutu s dary hodně lidí, Češi i Ukrajinci. „Během prvních dní jsme zaplnili šest osobních automobilů a jednu dodávku, věci distribuují skauti dál. Sbíráme i trvanlivé potraviny a potřeby pro děti do tří let,“ uvedl. Dále jsou potřeba léky proti bolesti a vše, co pomůže lidem přečkat noc v chladu. Věci putují na polsko-ukrajinskou hranici, kde je velký sklad.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio