Medvědi v plzeňské zoo už jsou vzhůru

10. březen 2022 15:18, aktualizováno

Ovoce i med vylákaly ven z brlohu tři hnědé chlupáče v Zoo Plzeň. Probouzení medvědů ze zimního spánku bylo úspěšné, mají se k světu a lidé je uvidí ve venkovním výběhu.

Medvědi v plzeňské zoo jsou vzhůru

„Medvědi dostali kočičky, jehličnany, čerstvou trávu a seno, možná to nevypadá lákavě, ale musíme přizpůsobit stravu tomu, co by měli ve volné přírodě,“ popsala ošetřovatelka Lenka Václavová. Na hraní medvědi dostali papírové roury od koberců, ve kterých mají schované pamlsky.

Medvědi spolu soupeří jako děti

„Medvědi jsou v dobré zdravotní kondici, mají dobré oči, uši, drápy i srst,“ pochvaloval si ošetřovatel velkých šelem Karel Kuneš. Podle něj zimují tyto šelmy na suché podestýlce a spí tři měsíce. „Chodí spát na Mikuláše a vstávají na MDŽ,“ vtipkoval ošetřovatel a vysvětlil, že strom ve výběhu potřel medem, aby měli medvědi motivaci šplhat a trochu se protáhnout.

Devatenáctileté medvídky Honzíka a Elišku, které znají lidé také z večerníčku, hlídá starší parťák Miky. „Honza má 350 kilo, snaží se všechno ukořistit a vyvolává šarvátky,“ objasnil ošetřovatel. Zatím si budou na venkovní výběh šelmy zvykat postupně. „K ničemu je nenutíme,“ uzavřel Kuneš.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio