Meruňkový džem s mandlemi
podle Jaroslavy Kreuzbergové.
Suroviny:
- 1,5 kg meruněk
- 0,6 kg želírovacího cukru
- 2 polévkové lžíce mandlových plátků
- 4 polévkové lžíce cherry likér
Postup:
Meruňky omyjeme, nechápe okapat a vypeckujeme. Polovinu meruněk rozmixujeme v mixeru a polovinu nakrájíme na malé kousky. Ovoce dáme do hrnce a přidáme želírovací cukr. Zamícháme a necháme 3 až 4 hodiny odležet. Pak vaříme pouze 3 minuty.
Před koncem varu přidáme mandlové plátky a cherry likér. Zkusíme, jestli nám směs dobře rosolovatí, případně sebereme pěnu. Nalijeme do skleniček, uzavřeme, postavíme víčkem dolů a necháme v klidu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.