Město Karlovy Vary zamýšlí prodat památkově chráněné domy

9. červen 2006

Tři památkově chráněné domy v Lázeňské ulici mezi Vřídelní a Mlýnskou kolonádou, kde sídlí městské Infocentrum, muzeum Zlatý Klíč a klub Paderewski, chtějí karlovarští radní prodat jako celek za 110 milionů korun. Další existenci všech institucí má údajně zajistit po určitý čas věcné břemeno, což bude součástí kupní smlouvy. Město už nechce do historických domů dále investovat.

Rekonstrukce všech objektů by podle energetických auditů stála kolem 60 až 70 milionů korun. Opravy se přitom mají uskutečnit do dvou let. Krajskému muzeu Zlatý Klíč končí nájemní smlouva ke 31. říjnu roku 2010. Pak bude muset, pokud domy někdo koupí, prostory vyklidit.

Logo

Klub Paderewski má podle doporučení městské rady ochránit věcné břemeno na rok, po který by mohl klub fungovat i s novým vlastníkem nemovitosti. Možná se radnici podaří, aby se břemeno prodloužilo až na dva roky. Provozovatelé klubu se přesto bojí o existenci. Vedoucí klubu Pavel Žemlička se domnívá, že je jedno, jestli to bude rok nebo dva. Když přestane být objekt majetkem města, tak v něm klub pravděpodobně končí. K jednání o divadelním objektu Husovka, kde by mohl klub fungovat nadále, zatím nedošlo. Provozovatelé klubu Paderewski by však byli ochotni se tam přestěhovat.

Stěhovat se má do dvou let i městské Infocentrum. Pro něj chce magistrát využít prostory ve Vřídelní kolonádě a v suterénu domu v Lázeňské ulici. Kontaktní místo pro návštěvníky města se tam vejde a kanceláře vedení infocentra prý mohou být na magistrátu.

Logo

Záměr prodat tři domy, z nichž první na rohu Mlýnské kolonády je bývalou radnicí města, chce vedení Karlových Varů zveřejnit v celé Evropské unii. Prodávat chce obálkovou metodou. Cena vyplývá z tržního odhadu. Je asi o 40 milionů korun vyšší, než zůstatková cena tří budov. V nich je celkem 66 nebytových prostor, z nichž pouze 15 obsazeno nájemci.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio