Město Plzeň chce už u dětí v mateřinkách budovat zájem o technické obory

10. červen 2022 09:50, aktualizováno

Spustit výtah, otevřít garáž, rozsvítil světlo nebo třeba zapnout rádio. I to umí hračky v podobě chytrých domů, určených pro děti z mateřských škol.

Chytré domečky

Město Plzeň chce systematicky podporovat a rozvíjet technické talenty. Spustilo pro ně systém PINE, tedy plzeňský inovační systém. Zájem o vědu, techniku a nejnovější technologie chce probouzet už v dětech z mateřských škol. Následně je systém PINE provede díky mnoha partnerům až třeba k založení vlastní firmy. Cílem je posílit pozici Plzně jako města vědy a výzkumu a také v něm udržet nadané zaměstnance nebo podnikatele.

Zájem o vědu prohlubuje Centrum robotiky

Jedním z prvních projektů, který díky PINE vznikl, jsou chytré domečky pro děti z mateřských škol. Domky byly představeny v rámci festivalu Inovujeme Plzeň 2022. „Děti z mateřských škol nám podle svojí fantazie nakreslily, jak by domky pro panenky měly vypadat. Podle jejich návrhů pak studenti ze Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Volyně zhotovili konstrukce dřevěných domků. Tyto výrobky pak putovaly na Střední odborné učiliště elektrotechnické v Plzni, kde je studenti osadili chytrými prvky,“ řekl Luděk Šantora ze Správy informačních technologií města Plzně. Dodal, že s dětmi i pedagogy pracují odborníci v Centru robotiky, cílem je přivést mladé lidi k technickým oborům.

Chytrý domeček

Chytré domky umí například otevřít automaticky dveře garáže při příjezdu auta, když si panenka sedne na pohovku, zapálí se oheň v krbu „Domeček má funkční výtah, rádio, pokud dítě uloží panenku ke spánku, dům sám zhasne osvětlení a podobně,“ popsal Daniel Fleissig z elektrotechnického učiliště v Plzni na Skvrňanech. „Jeden model je řízen systémem arduino, je to o naprogramování, rozložení čidel. Je to systém, který se dá využít v praxi,“ popsal zástupce ředitele pro odborný výcvik Bohumír Sobotka.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio