Městská nemocnice Sušice vyměnila jednatele

17. září 2020 08:20

Oba jednatelé městské nemocnice Sušice na Klatovsku byli odvoláni. Nemocnice byla podle vedení města ekonomickou zátěží. Novým jednatelem se stal bývalý ředitel Klatovské nemocnice Jiří Vlček.

„Hlavním důvodem odvolání původních jednatelů byl fakt, že město, jakožto vlastník nemocnice, nebylo spokojené s jejím hospodařením. Nemocnice za 7 měsíců prodělala 30 milionů, což je 140 tisíc korun denně a z rozpočtu města, který býval přebytkový, se stává deficitní kvůli nemocnici,“ shrnul Jiří Chejn, který stojí v čele Rady města. Ta, coby valná hromada nemocnice, jednatele odvolala na doporučení Dozorčí rady.

Jednatelé byli odvoláním překvapeni. „Ze začátku je potřeba investovat a dostat firmu do nějaké kondice a pak se ztráta začne snižovat. Teď se ukázalo, že nemocnice je potřeba, že jí lidé navštěvují. To znamená, že výkony stoupají a myslíme si, že nemocnice má obrovskou šanci dostat se řekněme během dvou let někam na provozní nulu nebo řádově na ztrátu jednotek milionů korun,“ sdělil Václav Rada, podle kterého k nim nikdo žádné výhrady neměl.

Město nemocnici provozuje od září loňského roku

Město převzalo nemocnici zpět od soukromé společnosti loni na podzim. Od té doby do ní investovalo 60 milionu korun. Podařilo se jí zajistit personál a od ledna zprovoznit dlouho uzavřenou internu, chirurgii a jednotku intenzivní péče.

K odvolání jednatelů se vyjádřila Eva Fedorová, primářka oddělení klinické biochemie a hematologie, která v nemocnici pracuje už 23 let. „Teď se věnovalo hodně energie tomu znovunastartování. Všichni však museli vědět, že to bude stát hodně peněz. Což v kontextu ztráty krajských nemocnic není nic extra mimořádného. Jen je v tom rozdíl, že tady to platí město.“

Do hospodaření se podle odvolaného pana Rady výrazně promítla i covidová epidemie. Tento názor sdílí i primářka Fedorová. „Myslím si, že do toho opravdu zasáhl covid. Až by se zlepšily úhrady od zdravotních pojišťoven, byla by ta situace lepší, ale pojišťovny v době koronaviru také nereagovaly,“ zmínila.

Novým jednatelem se teď stal člen Dozorčí rady Jiří Vlček. Podle něj by změna vedení neměla mít vliv na poskytování zdravotní péče. Cílem převzetí vedení je vybalancovat objem zdravotní péče ve vztahu k objemu finančních prostředků. Na podporu odvolaných jednatelů nově vznikla i petice.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio