Meteník z Libavy

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Chřipková epidemie prozatím neustupuje, stále je ještě půst, máme málo vitaminu C, nemáme moc času, ale mlsné jazýčky. To je tedy dost důvodů k tomu, abychom si meteník upekli. On nám poskytne vše, o čem je tu řeč.

Nedá moc práce, je bez masa a v zelí, které je hlavní součástí tohoto pokrmu, je obsažen vitamin C. Totéž lze říct i o česneku. Navíc chutná senzačně a ještě bonus na závěr: není drahý. Dobrou chuť!

Základní suroviny:

500 g polohrubé mouky
500 g kysaného zelí
2 vejce
1 prášek do pečiva
300–400 ml mléka
sůl
tuk na vymazání pekáče

Suroviny na potření:

100 g másla
5 stroužků česneku

Postup:

Do mouky promícháme prášek do pečiva, přidáme vejce, překrájené kysané zelí, ze kterého nevymačkáváme šťávu, osolíme a přiléváme tolik mléka, aby vzniklo těsto hustější než těsto lívancové. Nalijeme ho do tukem silně vymazaného pekáče nebo plechu s vyšším okrajem.

Meteník pečeme ve vyhřáté troubě při cca 170 °C do zlatova.

Upečený a ještě horký potřeme po celé ploše rozpáleným máslem, do kterého jsme prolisovali česnek.

Výborný je teplý i studený.