Mezi Nezvěsticemi a Žákavou u Plzně bude přes Úslavu nová lávka

8. září 2020 14:35

Ze staré lávky mezi Žákavou a Nezvěsticemi na Plzeňsku už nezbylo téměř nic. Do několika měsíců tady totiž vznikne lávka nová pro pěší a cyklisty. Navíc půjde o součást mezinárodní cyklotrasy Praha - Brdy - Plzeň - Regensburg.

„Novou lávku podepřou čtyři betonové pilře a bude dva metry široká. Kvůli povodním bude hlavní plošina oproti stávající lávce o 90 centimetrů výš a prodlouží se nájezdy. Jinak bude celá v pozinku, čili bezúdržbová na hodně desítek let,“ popsal nezávislý nezvěstický starosta, Lukáš Karkoš.

Lávka mezi Žákavou a Nezvěsticemi

Samotná lávka mezi Nezvěsticemi a Žákavou je pouze částí cyklotrasy. Konkrétně část u lávky, která je dlouhá zhruba šest set metrů, by měla být pouze stezkou a podle starosty Karkoše tam nebude žádný provoz motorových vozidel. Na ni pak navazuje úsek středem Nezvěstic.

„Tam nebudeme dělat úpravy žádné. Potom další část na druhé straně až po hranici s katastrem Šťáhlavic, kde vznikne celá trasa s asfaltovým krytem. Část cyklostezky bude dvoumetrová. Tam kde bude cyklotrasa, bude někde třímetrová. To znamená, aby měli umožněný příjezd chataři, zemědělská technika a také obsluha čističky odpadních vod,“ doplnil Lukáš Karkoš.

Stará lávka jde do šrotu, nová nabídne větší komfort

Lávka mezi Žákavou a Nezvěsticemi

Původně se měla využít stávající lávka, to ale vzhledem k jejímu špatnému technickému stavu nakonec nebylo možné. A musela se tak zbourat. Nová lávka vyjde na šest milionů korun. Plzeňský kraj pomůže obci Nezvěstice dotací ve výši 3,5 milionu korun. Zároveň došlo k prodloužení termínu dokončení z prosince tohoto roku na červen roku příštího.

Samotní cyklisté dobudování další části mezinárodní cyklotrasy pochopitelně vítají. Cykloprůvodkyně Radka Žáková k tomu dodala i jeden zcela konkrétní důvod: „ Směrem ze Žákavé do Nezvěstic sice pěšinka vede, ale často bývá podmáčená a pokud jede člověk po dešti, tak to není příjemné. Myslím, že ti, kteří ji využívají častěji, tak uvítají, když tam bude lepší povrch.“

Už teď můžou cyklisté využívat část celé cyklotrasy, a to z Borovna k hranicím Žákavy a pak ze Starého Plzence do Plzně.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio