Mezi onkologické pacienty míří speciální adventní kalendáře

27. listopad 2017

Většinou se čokoládové adventní kalendáře pořizují dětem. Letos je ale dostanou taky onkologičtí pacienti po celé České republice. Jak děti, tak dospělí. Projekt vymyslel a do konce dotáhl Plzeňan Tomáš Bursa, který s rakovinou bojuje pět let.

Tomáš Bursa osobně přinesl adventní kalendáře pacientům na Onkologickou kliniku Fakultní nemocnice Plzeň. A rovnou jim přečetl návod na použití, který nechal napsat na přední stranu. Potom kalendáře rozdal.

„Já bych si přál, abyste mi dal svoje slovo, že nemoc úspěšně zvládnete. Stačí jen říct, zvládnu to,“ řekl Tomáš Bursa a s podáním ruky kalendář předal panu Bohumilovi Doležalovi z Velkého Boru na Horažďovicku. Ten nejen prohlásil, že věří, že nemoc zvládne, ale celý projekt ocenil jako velkou podporu. Kalendář potěšil i Olgu Mihálovou ze Kdyně na Domažlicku, která uvedla, že je to vstřícné gesto, jenž podporuje víru a odvahu onkologických pacientů.

Mezi onkologické pacienty po celé České republice míří speciální adventní kalendáře

Tomáš Bursa zvolil jako téma pro kalendáře anděly. Děti mají na přední straně namalovaný andílkovský betlém a dospělí andílka Ošahánka, který je na katedrále svatého Bartoloměje v Plzni a lidé si k němu chodí přát. Autorkou je výtvarnice Jana Audesová z Rokycan. Tomáš Bursa věří, že kalendáře pacienty povzbudí. Sám potřeboval velkou oporu, když u něj lékaři diagnostikovali rakovinu žaludku.

Důležitá je podpora

„Během tří dnů jsem nastoupil na operační sál, kde mě odoperovali celý žaludek, lymfatické uzliny okolo a část jícnu. V současné době mám napojená střeva na jícen. Mám omezení nejen v jídle, ale i v pití, což ale není podstatné. Podstatné je to, že tu jsem,“ prohlásil Tomáš Bursa.

Po svůj počin nechal vyrobit 800 kalendářů pro děti a 800 pro dospělé. Teď je dopraví k dalším onkologickým pacientům. „Další část půjde do Prahy Motol a do Ostravy, kam je posílám poštou. 5. prosince odjíždím osobně do Brna, kde předám kalendáře na dětském i dospělém onkologickém oddělení,“ doplnil Bursa.

Pokud by chtěl někdo projekt podpořit, může si kalendář koupit u stánku se svařeným vínem na Vánočních trzích v Plzni ve Smetanových sadech. Adventní kalendáře finančně podpořil úřad prvního plzeňského obvodu a požehnal jim Monsignor Emil Soukup z katedrály svatého Bartoloměje.

autoři: kos , jik
Spustit audio