Mickaël Bernon: Váš eidam ze supermarketu nemá se sýrem nic společného

21. listopad 2016

Jako vystudovaný agronom toho o farmaření ví docela hodně. Francouz Mickaël Bernon se před časem zamiloval do dívky z Rokycanska a teď už několik let trvale žije v Česku. Vozí k nám sýry a vína od farmářů z Francie a Čechy jako gurmány i coby farmáře chválí.

Mluví výborně česky, naučila ho manželka. Nejdřív žili sedm let ve Francii, pak se přestěhovali do Čech. A hned Mickaël srovnává: Farmáři to v ČR nemají oproti těm francouzským zdaleka tak jednoduché. Zatímco v jeho rodné zemi dotuje stát i region začínající pěstitele a chovatele, v Česku je podpora o hodně menší.

Díky kontaktům ve Francii dobře ví, kde se vyrábějí nejlepší sýry. Ať už kravské, kozí nebo ovčí. O jejich výrobě umí hezky vyprávět. A protože k sýrům se skvěle hodí víno, dokáže ke každému mléčnému výrobku doporučit ten správný druh vína. A kupodivu umí pochválit naše produkty, například vína z Moravy, sýry Nivu nebo Olomoucké tvarůžky.

Největší rozdíl je v kvalitě mléka

V sýrárnách ve Francii se nejlepší sýry vyrábějí z mléka, které není pasterizované. Právě pasterizace rozhoduje o tom, jak kvalitní a jak dobrý sýr bude. A jak takový sýr vzniká? Francouzské farmy jsou především rodinného charakteru v tom nejužším slova smyslu – rodiče, děti... Receptury tak zůstávají doma „pod pokličkou“. Největší dřina je sýry při zrání pravidelně otáčet – každý kus váží zhruba 40 kilogramů.

To, co v Česku kupujeme v supermarketech, nepovažuje Mickaël za sýr. Platí to především o levných sýrech, které se prodávají na plátky a stojí kolem stokoruny za kilogram.

Je pravda, že všechny kozí sýry z Francie zapáchají? Jak se pozná kvalitní sýr? A jak si vysvětlit poměrně silnou francouzskou komunitu žijící v Česku? Odpovědi i na tyto otázky se dozvíte v záznamu rozhovoru moderátora Stanislava Juríka a Mickaëla Bernona.

Mickaël Bernon
Spustit audio