Miletínské modlitbičky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Autorem této perníkové laskominy byl perníkář Josef Erben. Inspirací pro vznik lahůdky byly kapesní modlitební knížky, které nosili věřící u sebe. Recept nám prozradila Mirka Kuntzmannová

Miletínské modlitbičky si rychle získaly popularitu, o čemž svědčí fakt, že jim byla udělena řada ocenění. Jejich velikost byla cca 7 x 5 x 3 cm a hmotnost 50 g.

Zajímavostí je, že tvůrce cukrovinky pocházel z rodiny, jejímž členem byl i známý básník K. J. Erben.

Zda je to skutečně pochoutka, vyzkoušejte sami!

Suroviny na těsto:

  • 200 g žitné hladké mouky
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g medu
  • 100 g cukru
  • 100 g polohrubé pšeničné mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 g sádla
  • 2 žloutky
  • 10 g amonia nebo jedlé sody
  • 2 lžíce rumu
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 vejce na potření
  • loupané mandle na ozdobu

Suroviny na náplň:

  • 100 g pikantní marmelády
  • 2-3 lžíce medu
  • 70 g dětských piškotů
  • 50 g mletých ořechů
  • 30 g rozinek
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • perníkové drobky
  • 1 lžička mleté skořice
  • rum
  • voda

Postup:

Hladkou žitnou, hladkou pšeničnou mouku a amonium nebo jedlou sodu nasypeme do mísy. Tekutý med smícháme s rozehřátým sádlem, cukrem, žloutky a mletým kořením. Tuto směs spolu s vodou a rumem nalijeme do mísy s moukou, přidáme cukr.

Polohrubou mouku přisypáváme postupně, aby vzniklo ne příliš tuhé těsto, které dobře prohněteme a necháme několik hodin odpočinout. Potom ho na pomoučeném vále vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme z něj obdélníčky cca 10x6 cm. Potřeme je rozšlehaným vejcem a každý druhý obdélník ozdobíme oloupanou mandlí. Druhý den slepujeme k sobě nádivkou tak, že zdobený obdélníček je navrchu.

Příprava nádivky:

Piškoty rozválíme, pokropíme rumem, přimícháme tekutý med, skořici, marmeládu a zahřejeme, aby se směs dobře spojila. Nakonec přidáme mleté ořechy, najemno nakrájené rozinky a pomerančovou kůru. Dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji perníkovými drobky. V opačném případě ji naředíme vodou.

Celková doba přípravy je cca 3 hodiny, bez doby potřebné k rozležení těsta.