Miletínské modlitbičky. Vyzkoušejte perníkovou pochoutku

Autorem této laskominy byl perníkář Josef Erben. Inspirací byly kapesní modlitební knížky, které nosili věřící u sebe. Modlitbičky si rychle získaly popularitu, o čemž svědčí fakt, že jim byla udělena řada ocenění. Autor této cukrovinky pocházel z rodiny, jejímž členem byl i K. J. Erben. Od roku 1913 jsou modlitbičky chráněny slovně ochrannou známkou, z čehož vyplývá, že nemůžeme počítat s tím, že máme recept z dílny slavného perníkáře, ale velmi podobný.

Ingredience
  • 200 g žitné hladké mouky
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 200 g medu
  • 100 g cukru
  • 100 g polohrubé pšeničné mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 g sádla
  • 2 žloutky
  • 10 g amonia nebo jedlé sody
  • 2 lžíce rumu
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 vejce na potření
  • loupané mandle na ozdobu
  • Na náplň: 100 g pikantní marmelády
  • 2–3 lžíce medu
  • 70 g dětských piškotů
  • 50 g mletých ořechů
  • 30 g rozinek
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • perníkové drobky
  • 1 lžička mleté skořice
  • rum
  • voda

Hladkou žitnou, hladkou pšeničnou mouku a amonium nebo jedlou sodu nasypeme do mísy. Tekutý med smícháme s rozehřátým sádlem, cukrem, žloutky a mletým kořením. Tuto směs spolu s vodou a rumem nalijeme do mísy s moukou, přidáme cukr a mleté mandle. Polohrubou mouku přisypáváme postupně, aby vzniklo nepříliš tuhé těsto, které dobře prohněteme a necháme několik hodin odpočinout. Potom ho na pomoučeném vále vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme z něj obdélníčky o rozměru cca 7 x 5 cm. Potřeme je rozšlehaným vejcem a každý druhý obdélník ozdobíme oloupanou mandlí. Druhý den slepujeme k sobě nádivkou tak, že zdobený obdélníček je navrchu.

Příprava nádivky: Piškoty rozválíme, pokropíme rumem, přimícháme tekutý med, skořici, marmeládu a zahřejeme, aby se směs dobře spojila. Nakonec přidáme mleté ořechy, najemno nakrájené rozinky a pomerančovou kůru. Dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji perníkovými drobky. V opačném případě ji naředíme vodou.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko