Miluška Voborníková: Poslední bál

19. prosinec 2022

Už je to padesát let, co česká zpěvačka Miluška Voborníková získala Cenu novinářů na polském festivalu populární písně v Sopotech. V tomto roce, roce 1972, se zároveň dostala na své zatím nejlepší umístění v anketě Zlatý slavík, byla pátá. Její kariéru ale o několik let později přerušila těžká autohavárie.

Byla krásná a byla považována za sexsymbol. V divadle Semafor zažila jak autorskou dvojici Jiří Suchý a Jiří Šlitr, tak i později dvojici Miroslav Šimek a Jiří Grossmann. Jmenuje se Miluška Voborníková. Počátkem sedmdesátých let zabodovala na domácích festivalech Děčínská kotva a Bratislavská lyra a v roce 1972 získala Cenu novinářů na polském festivalu v Sopotech.

Díky popularitě semaforských pásem, které vysílala Československá televize, stoupala i popularita Milušky Voborníkové a v první polovině sedmdesátých let i její umístění v anketě Zlatý slavík. Supraphon jí kromě řady singlů vydal také dvě dlouhohrající desky. Hana Hegerová o Milušce Voborníkové kdysi řekla: "Má od pánaboha všechno. Je krásná, vkusná, estetická, má krásný hlas. Jí chybí jediná věc. Vyhraněný repertoár. A ten s ní bude muset někdo dát dohromady."

Bohužel se nikdo takový nenašel. Velkým zabrzděním slibně se rozvíjející kariéry Milušky Voborníkové byla v roce 1976 její autohavárie. Utrpěla vážná zranění hlavy a deset dnů byla v bezvědomí. Učila se pak znovu chodit a udržet rovnováhu a podle svých slov od té doby neslyší na pravé ucho, jizvy na její tváři zakrývají její kvůli tomu stále dlouhé vlasy. Zvláštně temný, introvertně znějící alt Milušky Voborníkové zní i v písni, kterou pro ni napsali Petr Spálený a Josef Fousek. Jmenuje se Poslední bál.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.