Miminka v Plzni už přicházejí na svět v moderní porodnici

4. září 2007

Plzeňská fakultní nemocnice otevřela zcela novou a vysoce moderní gynekologicko-porodnickou kliniku a neonatologické oddělení v hlavním, lochotínském areálu. Dnes ráno tu přišly na svět dvě holčičky. Až dosud se děti více než šest desetiletí rodily v prostorách staré budovy původní školy s hvězdářskou kopulí na střeše, která se stala porodnicí provizorně na konci války. O výstavbu nové kliniky usilovala nemocnice už od 70. let minulého století. Realizovat se podařilo až v pořadí 7. projekt. Nová klinika o užitné ploše téměř 15 tisíc metrů čtverečních má 4 patra a její vybudování a zařízení stálo skoro 570 milionů.

Stát přispěl na zařízení přispěl 345 miliony korun, zbytek uhradila fakultní nemocnice ze svých prostředků. Plzeňští zdravotníci o nové porodnici hovoří jako o nejmodernějším zařízením svého druhu v republice. Ředitelka fakultní nemocnice Jaroslava Kunová konstatovala, že za několik posledních desetiletí je to jediné skutečně porodnické pracoviště postavené pro tento účel na zelené louce. Očekává se proto zvýšený zájem budoucích maminek. Předpokládá se, že ročně se v novém objektu narodí kolem 3000 miminek. Dosud se ve staré porodnici ve čtvrti Slovany rodilo kolem 2500 novorozenců. Dalších 500 jich přišlo na svět v bývalé vojenské nemocnici, která přešla pod fakultní nemocnici a její porodnice s otevřením nové kliniky zanikla.

Vybavení nemocnice je zcela nové. Ze starých prostor se nestěhovalo nic než osobní drobnosti zdravotníků. Rodičky tu čeká nový nábytek, barevně řešené interiéry, lékaře a zdravotníky zcela nové přístroje a vybavení. V objektu kliniky je 114 lůžek, z toho 85 na novorozeneckém oddělení. Pokoje jsou maximálně třílůžkové, mají vlastní sociální zázemí. Klinika má k dispozici bezbariérové pokoje. Přístroje a také další vybavení porodnice je v porovnání s ostatními zařízeními v Česku zcela nadstandardní.

Maminky se mohou těšit na porody v šesti samostatných pokojích vybavených zdravotnickou technikou, masážní sprchou, vanou, rehabilitačními pomůckami a speciálními polohovacími porodními lůžky. K dispozici jsou i porodní stoličky pro porod v podřepu. "U porodního sálu je operační sál pro císařské řezy. Na všechny pokoje dohlíží monitorovací kamerový systém sloužící k on-line sledování pacientek-rodiček. Je ale bez možnosti pořízení záznamu a samozřejmě ony musejí předem dát svůj souhlas," popsala vrchní sestra kliniky Věra Houdková.

Loni se ve fakultní nemocnici narodilo přes 3000 dětí, gynekologové provedli 637 porodů císařským řezem a kolem 5500 operací. V ambulancích kliniky ošetřili na 40.000 žen.

autor: mkl
Spustit audio