Ministerstvo zemědělství pokračuje s vápněním lesů na Tachovsku

28. srpen 2019 07:45

Na vybrané lesní porosty shazují postupně vrtulníky tuny vápnitého dolomitu. Cílem je snížit kyselost půdy a zajistit tak pestřejší skladbu rostlin ve smrkových lesích.

Vápnění začalo v Krušných Horách, kde se koná opakovaně. V lesích kolem Lesné a Staré Knížecí Huti na Tachovsku se vápní po desítkách let.

„Přiletí vrtulník s prázdným kontejnerem, převěsí se mu plný kontejner a on odletí nad lokalitu, kde otevře výpusť a provede vysypání dolomitického vápence na určený pozemek. Kam přesně to mají piloti shodit ví podle GPS navigace, kterou mají v kabině. Jsou i místa, kde se aplikace provádět nesmí. Jeden let trvá zhruba kolem dvou až tří minut,“ popsal František Šafránek ze zhotovitelské firmy.

Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti provedl chemickou analýzu a na základě výsledků doporučil vápnění Českého lesa. To by mělo pomoci snížit vysokou kyselost lesních půd, která se podle Miroslava Žižky ze Správy Chráněné krajinné oblasti Český les projevuje hlavně tím, že smrky mají nažloutlou barvu.

 „U některých smrkových porostů je to způsobené částečně suchem, ale u některých je to právě tou vysokou kyselostí, protože stromy kvůli ní nejsou schopné si zajistit dostatek živin a prosperovat tak, jak by měly. Vápnění by mělo stromům pomoci lépe vstřebávat živiny, které potřebují a mělo by to obohatit i bylinné patro,“ vysvětlil Miroslav Žižka.

Houbaři i turisté by měli v Českém lese sledovat obecní vývěsky

O vápnění v dotčených obcích informují místní vývěsky. Dolomit, který se snáší dolů je neškodný, takže lesním živočichům ani lidem nemůže ublížit.

„Žádná zvláštní rizika nehrozí. Návštěvníci lesa ale musí počítat s tím, že nějaké omezení tu ale je. To znamená, že by se neměli pohybovat přímo pod tím oblakem prachu. I když na někoho přece jen něco spadne, nic se mu nestane,“ řekl za Lesy České republiky vedoucí lesní správy v Přimdě Ludvík Jüthner.

Vápnění bude na Tachovsku pokračovat do začátku září. Celkem je potřeba posypat víc než 600 hektarů státních lesů. Vápnění dalších asi 900 hektarů je v plánu příští rok.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio