Mirjam Landa

19. únor 2014

Narodila se v Kolíně nad Rýnem, později absolvovala FAMU a vdala se za zpěváka Daniela Landu. Dnes je uznávanou režisérkou i scénáristkou. Mirjam Landa se také stala producentkou nového muzikálu Rent a hostem našeho vysílání byla 19. února 2014.

Muzikál Rent získal divadelní cenu Tony i Pulitzerovu cenu. Často je srovnáván s nejslavnějšími tituly newyorské Broadwaye a kritika ho dokonce označila za „nejlepší původní muzikál od roku 1950".

Muzikál vypráví o skupině mladých umělců v New Yorku, kteří se snaží tvořit a přežít s břemenem AIDS. Divadlo Kalich představení zařadí mezi prestižní muzikály uváděné na jeho scéně v sezóně 2014. 15. března bude mít Rent svou premiéru.

Od našeho hosta jsme se dozvěděli, proč bude muzikál uveden v anglickém originále nebo kdo ztvární hlavní role. Do jaké míry se podílela na vzniku české verze Rentu, proč se rozhodla právě pro divadlo Kalich a co jí vůbec přimělo na tomto muzikálu spolupracovat? I na to nám Mirjam Landa odpověděla.

Záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout zde:

autor: Radim Jehlík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.