Modelářské kroužky pořád existují, dětí ale chodí málo

Kdo slyší slovo modelář, představí si letadélka, lodě a vláčky. Ale v posledních letech frčí také modely hradů a zámků nebo hasičské, vojenské či policejní techniky.

Moderní technologie, počítače, mobily, sociální sítě. To teď hýbe světem, stýská si Jan Krystek, který vede kroužek mladých modelářů v Plzni. Po celé republice jsou totiž kroužky mladých modelářů, ale ve všech místech je málo zájemců. Při tom prý stačí málo, dětem tyto kroužky představit, protože děti si je samy nenajdou.

Proto modeláři chystají různé výstavy, kde nejen ukážou své výtvory, ale také zapojí účastníky do dílniček, aby si každý vyzkoušel jemnou modelářskou motoriku. "Vždyť je to vlastně i o vzdělání, děti cvičí motoriku, ale zároveň se učí názvy toho, co tvoří, například hrady, typy vozidel, prostě se zábavou i učí," říká Jan Krystek.

Jan Krystek

Jak tedy motivovat děti k modelářství? Přijďte se s nimi podívat ve dnech 11. a 12. března do SVČ RADOVÁNEK, Pallova 19, Plzeň. Tam bude oba dny výstava Modelářského světa, kde se každý může připojit do modelářské dílny a pod vedením zkušených modelářů si sestavíte nějaký jednoduchý model. Navíc bude připravena i dílna se stavebnicemi COBI a MERKUR. K vidění bude také dopravní hřiště s RC modely.

Spustit audio