Modrava staví novou čističku odpadních vod. Do provozu ji uvede do léta

13. prosinec 2014

Modrava na Šumavě se pustila do stavby nové čističky vod, vodojemu a úpravny vody. Stávající zařízení už totiž nevyhovuje současným požadavkům. O dotaci na stavbu obec usilovala několik let. Nakonec u Operačního fondu životního prostředí se svou žádostí uspěla.

Hned na dvou místech na Modravě pracují stavbaři. Jedno staveniště je přímo na začátku Modravy ve směru od Srní. Druhé pak za obcí ve směru na Filipovu Huť.

„Jáma, která se hrabe na Modravě, tam se staví nová moderní čistička odpadních vod tak, aby skutečně do Vydry odtékaly odpadní vody z Modravy co nejlépe vyčištěné. A ta jáma mezi Modravou a Filipovou Hutí, to je vlastně nový vodojem a úpravna vody pro Modravu," vysvětluje starosta Modravy Antonín Schubert.

Obec sice svůj vodojem má, ten je ale už za hranicí životnosti. „Tento nový vodojem a úpravna nahradí vodojem, který byl vybudován někdy ve čtyřicátých, padesátých letech na Modravě a je vlastně už absolutně nefunkční a Modrava tím bude dostávat opravdu velmi kvalitní upravenou vodu," doplňuje Schubert.

A co se týče čističky odpadních vod, tak ta stávající podle něj zase nevyhovuje po technologické stránce. „Modrava z pohledu trvale žijících obyvatel je malou vesničkou, ale ta stávající čistička odpadních vod nestačí reagovat, neumí reagovat na to víkendové, prázdninové a dovolenkové naplňování Modravy do maximální kapacity," říká starosta Schubert.

Jen pro srovnání, Modrava má osmdesát trvale žijících obyvatel. V sezoně je tady ale lidí několikanásobně více.

"Je tady 450 lůžek v rámci těch hromadných ubytovacích kapacit. Pak jsou tady ještě nějaké individuální rekreační objekty a také hotely a restaurace, kde je těch další několik stovek míst. Je nutné si uvědomit, že na Modravě mají také někteří lidé vystavěné bazény, takže ta čistička musí reagovat i na to, když ten majitel ten bazén vypouští a ta čistička to musí pojmout," dodává starosta Antonín Schubert.

Zmíněné stavby budou hotovy do poloviny příštího roku. Celkové náklady se pohybují okolo 36 milionů korun.

autor: en
Spustit audio