Moody Blues: Nights In White Satin

10. listopad 2020

Skupina Moody Blues získala ve své době v anketách některých hudebních časopisů cenu za nejlepší kapelu světa. Svou nespornou zásluhu na tom jistě měl jejich mnohamilionový hit. Jmenuje se Noci v bílém hedvábí, Nights In White Satin.

Písnička Nights In White Satin se postupem let stala jednou z nejznámějších skladeb 20. století. Slova postupem let jsem použil úmyslně, neboť po vydání singlu na konci roku 1967 byl úspěch, povězme průměrný. V Anglii dosáhly Noci v bílém hedvábí v hitparádě devatenáctého místa, ale za oceánem se neprobojovaly ani mezi stovku nejprodávanějších skladeb. Dokonce ani členové kapely v ní nerozpoznali po jejím prvním poslechu nějaký velký hitový potenciál. Písnička si ale značně polepšila o sedm let později, když vyšla znovu a to už pro ni znamenalo po dva týdny druhé místo v Americe a doma v Británii dosáhla na devátou pozici.

Noci v bílém hedvábí se na výsluní popularity vracely v každém desetiletí, ať už stálým hraním v rádiích nebo osobitým úpravám, o které se postarali další hudebníci. U nás Marie Rottrová s názvem Slunce vstává nebo Lucie Bílá – Noc je jako satén. Ve světě si jí vypůjčili italský Tyrolák Giorgio Moroder nebo německá zpěvačka Sandra. V hitparádě bodovala ještě v roce 2010.

Skupina Moody Blues navštívila v létě 1968 Prahu a skladbu pro francouzskou televizi zahráli na Karlově mostě.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio