Most přes Ohři spojí karlovarské čtvrti Rybáře a Tuhnice

9. květen 2007

Most zavěšený na ocelových lanech spojí karlovarské čtvrti Rybáře a Tuhnice, které od sebe dosud odděluje řeka Ohře. Dokončen bude včetně příjezdových komunikací do letošního podzimu. Přemostění je součásti komplexu staveb průtahu Karlovými Vary. Náklady se pohybují kolem 140,5 milionu korun. Z toho uhradí asi 118 milionů korun Ředitelství silnic a dálnic, zbytek město.

Most odvede z průtahu část dopravy, která bude směřovat ve směru na Plzeň. Uvolní se tak střed města, především pak Chebský most. Ten už je ve špatném technickém stavu a vyžaduje rekonstrukci. S tou je však třeba počkat do doby, než bude možné dopravu odklonit právě na nový most. Nové propojení obou částí města v oblasti meandru řeky Ohře bude dlouhé přes půl kilometru. Na jeho koncích se počítá se dvěma kruhovými křižovatkami. Celková délka vlastního přemostění je 120 metrů.

Nový most bude určen pro běžný provoz automobilů a jeho součástí jsou na obou stranách chodníky pro pěší a cyklisty. Tři mostní pole budou zavěšena pomocí 32 lan na dvou železobetonových pylonech vysokých 21 metrů. Vozovka je ve výši čtyři metry nad hladinou řeky. Stavba je speciálně konstruovaná do tohoto území, kde je nutné počítat s případným zvyšováním hladiny řeky. V projektu se dokonce počítalo s takzvanou stoletou vodou. Most prozatím nemá jméno. Podle názoru radnice to bude práce pro historiky nebo možná název vzejde z ankety mezi obyvateli.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio