Motivační kurzy učí mladé z problematických rodin potřebným návykům

8. červen 2006

Motivačními kurzy se snaží odborníci v Sokolově naučit základním pracovním i osobním návykům mladé lidi z problematických rodin. Město ve spolupráci se Vzdělávacím centrem bfz uspořádalo už dva běhy kurzu. Prošlo jimi 24 klientů, dokončilo je ale jen 19. Kurz spočíval ve 400 hodinách praktické výuky a 100 hodinách teoretické výuky.

Jak uvedl vedoucí vzdělávacího centra Josef Bolen, cílem bylo mladé lidi, většinou Romy, seznámit s běžnými pracovními návyky, umožnit jim pracovat ve skutečném pracovním kolektivu i naučit je věci, které by mohli potřebovat při hledání zaměstnání.

Zejména bylo těžké přimět mladé lidi, kteří mají jen základní nebo i nedokončené základní vzdělání, aby pravidelně vstávali a nevyhýbali se práci. Lektoři museli řešit i takové věci, jako falešně prodloužené neschopenky a podobně.

Logo

Sami účastníci kursů si nejvíce stěžovali na to, že se většinou nedostali na praxi k žádné odbornější práci. Lektoři jim ale vysvětlovali, že bez kvalifikace mají jen minimální šanci se k odbornější práci dostat a romská poradkyně Marta Bandyová je upozorňovala na fakt, že se musí sami prosadit.

Podle vedoucí odboru sociálních věcí sokolovské radnice Marcely Varadníkové je každá snaha zabránit sociálnímu vykořenění mladých lidí dobrá. Účastníci kursu byli vybíráni z rodin, které odbor sleduje. Právě na tyto mladé lidi není zaměřen žádný projekt, který by se jim soustavně věnoval. Přitom jsou ve věku kdy mohou získat nebo ztratit potřebné návyky .

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio