Muzejníci pořádají záchrannou sbírku lidových krojů a prosí: projděte doma skříně a půdy!

10. duben 2017

Plzeňsko patří k regionům, které se mohou pochlubit překrásnými lidovými kroji. To v současnosti dokládá mimo jiné sbírka lidových oděvů Národopisného oddělení Západočeského muzea v Plzni. Přestože čítá přes 3.000 inventárních čísel, některé konkrétní typy, varianty krojů nebo krojové součásti v ní ale chybí. A muzejní pracovníci prosí o pomoc.

Když se v loňském roce Národopisné muzeum Plzeňska připravovalo na velkou přehlídku lidových krojů, která proběhla v rámci Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň, byla to velká výzva. Bylo nutné správně a podle historických pramenů sestavit jednotlivé krojové varianty z tzv. „užšího Plzeňska“, ale i tzv. „širšího Plzeňska“ (např. Plaska, Chotěšovska, Stříbrska) a ukázalo se, že dát dohromady ucelenou krojovou variantu výhradně z muzejních sbírkových předmětů, byl poměrně velký problém. Řada krojových součástek (hlavně z menších regionů) totiž v muzejních sbírkách prostě chybí.

Každá krojová součást je pro muzeum cenná!

Pracovníci Národopisného muzea Plzeňska se proto rozhodli oslovit a požádat o spolupráci širokou veřejnost. Projděte doma skříně, půdy, truhly na chalupách nebo u babičky. Našli jste něco, co by podle vás mohla být součást kroje? Dejte muzejníkům vědět, moc je potěšíte! Každá krojová součást i sebevíc poškozená je pro muzeum velmi cenná. Hledají se krojové součásti i ucelené kroje dívčí, ženské, chlapecké, mužské i dětské ze západních Čech.

Výzva Národopisného muzea v Plzni

Z půdy do nové muzejní expozice nebo rovnou na strážnické pódium!

Plánů mají pracovníci Národopisného muzea Plzeňska hodně. Vybranými krojovými součástmi by především rádi obohatili stálou expozici, která momentálně dostává novou podobu. Spolu s dosavadní muzejní sbírkou lidových oděvů by pak i krojové součásti z vyhlášené sbírky prezentovaly region Plzeňsko na našem největším folklorním festivalu ve Strážnici v roce 2019.

Zapojíte se do sbírky krojů západních Čech? Patří vám velké poděkování a jistě vás potěší, že kroje z vaší půdy nebo skříně se stanou součástí velké muzejní sbírky a obdivovat je budou ještě i budoucí generace. S jakýmkoliv návrhem se můžete obrátit přímo na pracovníky muzea, v případě zájmu za vámi i rádi sami zajedou. Národopisné muzeum Plzeňska, které sídlí v Plzni na adrese náměstí Republiky 106/13, můžete kontaktovat prostřednictvím e-mailu mchmelensky@zcm.cz, na Facebooku nebo telefonicky na čísle 777 472 223.

Spustit audio