Muzeum církevního umění vystavuje předměty z královských hrobů

23. září 2020 11:35

Expozice Funerální textilie z královských hrobů předvádí exponáty, se kterými byli pohřbeni např. Jiří z Poděbrad a Ladislav Pohrobek. Jejich boty, dalmatiku či polštářek mohou zájemci spatřit v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze, které sídlí ve Františkánské ulici v Plzni.

Pohřební boty Ladislava Pohrobka

Výstava, pořádaná k 600letům výročí narození Jiřího z Poděbrad představuje exponáty, které pochází přímo z královské hrobky v katedrále sv. Víta. Jsou zde k vidění například pohřební boty Ladislava Pohrobka, které jsou jediným předmětem, jež se podařilo rekonstruovat do původního stavu.

Králové byli pohřbíváni v dalmatice a v návlecích

Vystavena je i kopie církevního roucha jáhna, ceremoniální dalmatiky, v němž byli čeští králové korunování a které jim náleželo i po smrti. „Tato dalmatika, byla dříve připisována Karlovi IV., avšak nové výzkumy prokázali, že se jedná o pohřební dalmatiku Jiřího z Poděbrad. Protože jak je známo, Jiří z Poděbrad byl podsaditý, zavalitý a Karel IV. byl spíše atletické postavy,“ vysvětlil vedoucí Muzea církevního umění plzeňské diecéze David Csukás.

Fragmenty pohřební dalmatiky Ladislava Pohrobka a polštářek Jiřího z Poděbrad

Králové se pohřbívali také s dřevěnými kopiemi žezla, jablka a v královské koruně, která byla taktéž ze dřeva. Panovnická hrobka byla naposledy otevřena v roce 1928, kdy z ní byly vyjmuty mimo jiné také exponáty nyní vystavené v Muzeu církevního umění.

„Mezi exponáty se našel také polštářek Jiřího z Poděbrad, který byl dříve připsán Ladislavu Pohrobkovi. Látka pochází z Itálie z poloviny 15. století, ušitá na polštářek byla až v Čechách pravděpodobně v roce 1471 a jedná se o hedvábný samet,“ popsal David Csukás.

Na výstavě mohou návštěvníci vidět i další exponáty, např. mince z období 15. století a doplňující texty o Ladislavu Pohrobkovi a Jiřím z Poděbrad. Výstava s názvem Funerální textilie z královských hrobů je návštěvníkům přístupna do 3. listopadu.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio