Muzeum dopravy ve Strašicích získalo do expozice motorový vlak, přezdívá se mu krabička

17. říjen 2023 21:00, aktualizováno

V Muzeu dopravy ve Strašicích na Rokycansku přibyl úplně nový exponát. Členové Škoda Bus Klubu získali od Českých drah vyřazený motorový vlak.

„Exponát jsme odkoupili jako vyřazený od Českých drah,“ prozrazuje Michal Kouba z Muzea dopravy. „Jedná se o klasický motoráček řady 810, který se vyráběl od 70. let 20. století. Říká se mu kolejový autobus, plevel nebo také krabička.“ To, že ve Strašicích bude právě tento konkrétní kus, má svůj důvod. Vůz totiž 35 let sloužil na traťové stanici v Mirošově, jež je od Strašic vzdálená jen 10 kilometrů. Jezdil na místní trase Rokycany–Nezvěstice nebo Chrást–Radnice. Dle říčky Klabava, podél níž vede trať, získal nový muzejní exponát svoje jméno – „Klabavka“.

Usazení motoráčku na koleje v areálu muzea předcházel náročný transport z plzeňského depa. Řidič se musí dostat po úzké panelové cestě do zatáčky a poté do zadních vrat areálu muzea, které jsou poměrně úzké. Na koleje exponát usadil jeřáb.

Vůz byl už zhruba dva roky před odkupem odstaven a podepsali se na něm vandalové, kteří ho posprejovali. Navíc se stal terčem útoku sběračů kovů, již z něj vytěžili veškerou kabeláž a přitom poškodili interiér. „Už od dubna letošního roku jsme pracovali v depu a uváděli vůz do důstojného stavu,“ říká Michal Kouba. Motoráček bude sloužit jako knihovna, zasedací místnost a konferenční sál, bude zde mimo jiné možnost zhlédnout videoprojekce o historických vozidlech. Návštěvníci si nový exponát určitě prohlédnou v příští sezóně.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio