Na chronický zánět apendixu moc nevěřím, říká chirurg

1. říjen 2020

„Při opakovaných, vleklých, atypických bolestech v podbřišku je třeba provést důkladné vyšetření a vyloučit všechny možné příčiny, kterých je celá řada,“ zdůrazňuje MUDr. Richard Sequens, primář chirurgického oddělení Rokycanské nemocnice.

Chronickou apendicitidu MUDr. Richard Sequens jako samostatnou nemoc neuznává, přestože odborná literatura ji popisuje. Na základě své dlouholeté zkušenosti pak primář chirurgie Rokycanské nemocnice varuje před operováním apendixu bez jiné objektivní příčiny, než je pacientem popisovaná bolest.

„Když se nenajde žádný další důvod, než jsou bolesti v podbřišku, nic neukáže laboratoř, nejsou změny celkového stavu ani nález v břiše, bývá u plánovaných odstraňování neaktivovaných apendixů víc komplikací. Není tam nastavená celková odpověď organismu,“ konstatuje lékař.

Je rozdíl mezi slepým střevem a apendixem? Která vyšetření vás čekají při podezření na zánět apendixu? Jaké jsou možnosti léčby? Jak dlouho trvá rekonvalescence po operaci apendixu? Poslechněte si poradnu.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio