Na Domažlicku se lovil Černý rybník. Kvalita ryb je dobrá, mírně podraží

7. listopad 2020 07:30

I přes koronavirová opatření proběhl výlov tzv. Černého Babylonu na Domažlicku. Podle Domažlických městských lesů, kterým rybník patří, se podařilo vylovit 35 q ryb, z toho 25 q tržní ryby.

Jeden z nejmladších rybářů Martin na výlovu Černého rybníka na Domažlicku

Mlha nad rybníkem, šplouchání vody a ryby, které se mrskají v síti. Tradičního výlovu Černého rybníka se účastnily desítky lidí. Někteří v gumovém obleku stáli ve vodě a vyndávali ryby na břeh, další si čerstvou rybu přišli koupit.

Rybáři přitáhli sítě ke břehu a ryby se začaly z rybníka dávat do kádí. „Ryby se dávají na takzvaný brak, tam se třídí podle hmotnosti a druhu a dávají se do jednotlivých kádí,“ vysvětlil rybář Josef Černý. Z kádí jdou ryby na váhu a poté se nakládají na auto. Rybník vydal jak šupináče, tak lysce, štiky nebo třeba tolstolobiky. Koupit si rybu přijeli i lidé z okolních obcí.

Výlov Černého rybníka na Domažlicku

Ryby se dávají do čisté vody a musí se s nimi zacházet velmi opatrně, aby se nepotloukly. „Letošní počasí bylo chladnější. Báli jsme se, že ryby nenarostou, a nakonec se to povedlo a jsou pěkně velké,“ zhodnotil letošní výlov Martin Semecký z Domažlických městských lesů. Do Černého rybníku byli nasazeni kiloví kapři a nyní mají kolem dvou kil.

Ceny ryb mírně vzrostou

Rybník se na výlov připravoval již dva týdny. Počítalo se s tím, že mohou přijít velké deště, a proto měl vlastník, Domažlické městské lesy, dostatek času rybník vypustit. Kvalita ryb z Černého rybníka bývá dobrá a předpokládá se, že tomu tak bude i letos. „Chystáme mírné navýšení cen cca 5 korun na kile díky rostoucím platům a nákladům celkově,“ oznámil ekonom Domažlických městských lesů Josef Forst. Ryby, co se neprodají, se uloží v sádkách a budou k prodeji o Vánocích.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio