Na Domažlicku si dnes lidé připomenou Operaci Kovboj. Američané na jaře 1945 při ní zachránili stovky vzácných koní

30. duben 2018 09:00

Na Domažlicku si dnes lidé připomenou osvobození americkou armádou. Postup amerických kavaleristů v dubnu 1945 proti nacistům nebo záchranu válečných zajatců připomenou oslavy v Hostouni, Růžově a Bělé nad Radbuzou.

Obyvatelé a mezi nimi i pamětníci vzdají hold americkým kavaleristům 2. jezdecké skupiny, kterou vedl plukovník Charles Reed. Kavaleristé se stali součástí Třetí armády generála Pattona, a protože se prý naprosto nečekaně zjevovali za nepřátelskými liniemi, dostali od německých velitelů přezdívku Pattonovi duchové.

Jejich úkolem bylo osvobodit válečné zajatce, které věznili nacisti v Bělé nad Radbuzou. Průnik do Bělé, Hostouně a okolních vesnic provázely přestřelky a vyžádal si oběti jak na německé, tak na americké straně. Kromě osvobození zajatců měli Američané ještě jeden úkol, zachránit stovky koní z hostouňského hřebčína.

Celkem šlo o 650 koní, které tam z velké části Němci přivezli jako válečnou kořist z okupovaných území. Bylo mezi nimi 250 lipicánů z Vídeňské jezdecké školy, hřebci jugoslávského krále Petara a nacistického ministra zahraničí Ribbentropa. Byli tam i koně dalších vzácných plemen včetně dvou anglických plnokrevníků.

Pro záchranu koní se vžilo označení Operace Kovboj

V posledních dnech války se o koně starali právě američtí kavaleristé. Po kapitulaci Německa a ukončení bojů Američané zahájili přesun koní za hranice.

K nákladním autům po německé posádce vyrobili Američané rampy, skupiny koní po 30 až 80 kusech pak rozváželi za veterinárního dozoru na různá místa. Některé koně vrátili do Bavorska, 215 jich putovalo zpátky do Rakouska, zbývající se stali válečnou kořistí a z italského Janova putovali lodí do Spojených států, některé pak Američané vrátili zpět, část jich dostala česká správa a část lipicánů se vrátilo do slovinské Lipice.

Pietní akty s kulturním a historickým programem začínají v Hostouni ve 14 hodin, v Růžově v 16 hodin a v Bělé nad Radbuzou v 17 hodin.

Spustit audio