Na hospodářském dvoře Kalec u Žihle našli restaurátoři barokní fresku a základní kámen

14. leden 2023 12:06, aktualizováno

Barokní freska a základní kámen se našly při obnově hospodářského dvora Kalec nedaleko Žihle na severním Plzeňsku. Restaurátoři a štukatéři tam tento týden dokončují obnovu barokní omítky a stropů.

Obnova hospodářského dvora Kalec

Zářivě žlutý komplex hospodářského dvora Kalec stojí uprostřed malebné přírody. Kulturní památka z doby baroka se už několik let renovuje. Další etapa, při které se obnovují historické omítky a stropy včetně štukatérských prvků, skončí tento týden. A právě restaurátoři při své současné práci učinili několik historicky cenných objevů.

„Barokní freska byla odhalena při restaurátorském průzkumu v kapli svaté Markéty a do obnovy se pustíme snad v další etapě. Je na ní anděl, který má v ruce ratolest,“ popisuje restaurátor Petr Toman. Základní kámen se pro změnu našel při odkryvu staré dlažby. Kámen zdobí latinský nápis, jenž volně přeloženo znamená „Vystavěno k poctě svaté Markéty“.

Hospodářský dvůr byl postaven mezi lety 1710–1716 na základě plánů architekta Santiniho. Oprava jeho severního křídla, které bylo v havarijním stavu, probíhá aktuálně pět let. „V letech následujících se chystáme na obnovu východního křídla, kde se nachází stáje. Rádi bychom v budoucnu dvůr využili k pořádání kulturních akcí, jako jsou svatby, velikonoční jarmarky, vánoční zpívání a podobně. Jinak bude soužit k hospodářským účelům,“ prozrazuje správkyně dvora Jana Churavá.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio