Na hradě Švihov mají novou kopii náhrobku Půty Švihovského. Šlechtic leží nebo stojí?

11. březen 2021
Poklady minulosti

Díky novému exponátu, kopii náhrobku, se vodní hrad Švihov, který se nachází nedaleko města Klatovy, snaží přiblížit osobnost Půty Švihovského, jeho život, skutky a dobu.

Půta Švihovský z Rýzmberka byl jednou z nejvýznamnějších osobností švihovského hradu. Byl velmi vlivnou, mocnou a bohatou osobností tehdejší doby. Proto byla kopie náhrobku umístěna právě na hradě. Originální náhrobek Půty Švihovského se nachází v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Horažďovicích.

Od 60. let 20. století byla na hradě k vidění jen malá část kopie, která byla v loňském roce vyměněna za současnou kopii náhrobku celého. „Originální deska je vyrobena z červeného mramoru, takže i tato kopie je tónovaná do červené barvy,“ popsal kastelán hradu Švihov Lukáš Bojčuk. V současnosti visí náhrobek na zdi na výšku. Je velký zhruba metr na dva a půl až tři metry.

O samotné postavě vyobrazené na náhrobku se nedá říci, zda je vypodobena v leže či ve stoje. „Některé prvky, které jsou tam spolu s Půtou zobrazeny, si odporují. Například jeho hlava se nachází na polštáři, ale zároveň v ruce drží korouhev s erbem a vlajkou, a navíc stojí na lvovi,“ vysvětlil Lukáš Bojčuk. Je tedy opravdu těžké rozhodnout, co tím tehdy umělec myslel. Po stranách náhrobku je napsána část oslavné básně, kterou Půtovi napsal jeho přítel Bohuslav Hasištejnský.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio