Na kraji lesa u Horního Staňkova na Klatovsku září nová kaplička

20. září 2017

Nová kaple stojí na místě původní velmi zchátralé kaple a je zasvěcena svaté Hildegardě. Postavily ji Lesy České republiky za zhruba 470 tisíc korun.

U osady Horní Staňkov nedaleko Velhartic na Klatovsku mají novou kapličku. Na místě původní už zchátralé kaple svaté Hildegardy ji postavily Lesy České republiky. Celá stavba stála zhruba 470 tisíc korun a trvala necelé tři měsíce. Na půdorysu původní kaple tak dnes stojí zbrusu nová modrožlutá kaplička. K zastavení a odpočinku láká i její upravené okolí.

Kaplička stojí v lese už od konce 19. století, nechal ji tady postavit tehdejší majitel panství Gustav Schreiner po předčasné smrti své osmnáctileté dcery Hildy. Po II. světové válce ale byli Schreinerovi vysídleni a kaplička začala chátrat, až z ní nakonec zbyly jen ruiny obvodových zdí. V tomto stavu ji loni převzaly Lesy České republiky.

„Začalo to tím, že náš revírník chodil okolo ruiny té kapličky a přišlo mu to tak nějak líto. Tak jsme pátrali a zjistili jsme, že pozemek pod kaplí i kaple je soukromá. Začali jsme jednat s paní Jiráskovou, která nám potom darovala pozemek s tou ruinou kaple a tím pádem jsme mohli začít kapličku opravovat," popsal počátky celé akce lesní správce ze Železné Rudy Petr Najman.

Podobu kaple stanovili podle dobových fotografií

Vzhledem k velmi špatnému stavu kaple bylo potřeba zjistit, jak dříve vypadala, aby mohla oprava začít. Podoba kaple tak vychází vesměs z dobových snímků, které se podařilo získat. A nebylo jich mnoho.

„Podařilo se nám získat pouze dvě fotografie. Takže podle dvou fotografií a nějakých pamětí místních lidí, různých malůvek pan projektant vyprojektoval kapličku v této podobě," upřesnil Petr Najman.

O nový inventář kapličky se postaral řezbář Karel Tittl z nedalekých Velhartic. Lesy České republiky ho oslovily, aby udělal do kaple svatou Hildegardu a oltář. Lesní správa uhradila i práce.

„Z naší firmy vyšla taková iniciativa, kdy jsme udělali 130 cm velký kříž dovnitř a venku sezení, kdyby nějaký ten poutník přišel, aby si mohl odpočinout," doplnil Karel Tittl.

Kapličku slavnostně vysvětil českobudějovický biskup Vlastimil Kročil. Jak sám uvedl, zachovat toto dědictví pro další generace považuje za povinnost. Podle něj je nutné, abychom si uvědomovali kořeny, ze kterých jsme vzešli a připomínali si, co generace před námi dokázaly vybudovat. Celý příběh kaple sv. Hildegardy, památky, která málem zanikla, se lidé dočtou i na informačním panelu, který je hned vedle kapličky spolu s venkovním posezením.

autoři: sch , en
Spustit audio