Na kruhovém objezdu v Nepomuku bude socha sv. Jana Nepomuckého už příští rok

18. listopad 2020 07:00

V Nepomuku na jižním Plzeňsku se plánuje příští rok při oslavách 300 let od blahořečení svatého Jana Nepomuckého odhalení litinové sochy na kruhovém objezdu. Samotná myšlenka doplnění kruhového objezdu o Jana Nepomuckého je přitom stará už několik let.

Kruhový objezd v Nepomuku je zatím prázdný. Socha svatého Jana Nepomuckého by mohla být odhalena v polovině května při oslavách 300 let výročí blahořečení svatého Jana Nepomuckého. O instalaci sochy na kruhový objezd se mluvilo už od roku 2016, kdy odborná komise vybrala vítěze architektonické soutěže.

Vizualizace vítězného návrhu.

Soutěž vyhrál návrh mladého sochaře Adama Kovalčíka, který chtěl vytvořit jakousi mýtnou bránu doplněnou siluetou Jana Nepomuckého a velkou palmou uprostřed objezdu. Ten se však obyvatelům Nepomuka vůbec nelíbil. Město dokonce zvažovalo o referendu. Nakonec ale od záměru doplnit kruhový objezd o Jana Nepomuckého úplně opustilo.

V loňském roce se však v psychiatrické léčebně v nedalekých Lnářích našla v zemi litinová socha tohoto světce. A právě ta nakonec velký kruhový objezd doplní. „Příběh té sochy je zajímavý a pro ten symbol a historii budu rád, když tam ta socha bude stát,“ přál by si nepomucký farář Jiří Špiřík.

Město shání finance na zhotovení podstavce sochy

Město na restaurování dvoumetrové sochy věnuje 200 tisíc korun. Další peníze musí opatřit na zhotovení podstavce. Pomoci mohou lidé, a to svým hlasováním v jednom z projektů Československé obchodní banky, ve kterém podpoří právě nepomucký kruhový objezd. Hlasovat mohou do 20. listopadu. Pokud tento projekt neuspěje, bude muset město oslovit sponzory a vyhlásit sbírky. „Jsem přesvědčen, že řada občanů v Nepomuku má svého svatého Jana Nepomuckého opravdu ráda a má ho za patrona města,“ doplnil nepomucký radní pro kulturu Pavel Jiran.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio