Na másle smažené jablečné věnečky s vanilkovou omáčkou
Jablka, která jsme měli uložená na zimu, v této době už nejsou úplně v nejlepší kondici, trochu ztrácí chuť i vzhled, ale zbavit se jich by byla škoda. Jablkových koláčů, štrúdlů a pyré jsem syti, tak co s nimi? Vybrala jsem recept z roku 1888. Určitě mu tolik let nebudete hádat, až jablkové věnečky s krémem ochutnáte. Kdyby se vám nechtělo do přípravy uvedeného krému, nahraďte ho vanilkovým pudingem, připraveným z dvojnásobného množství mléka.
- 4 – 5 jablek (podle velikosti)
- 150 ml mléka
- 4 lžíce bílého vína
- 2 vejce
- několik lžic hladké mouky
- 1 citron
- 1 lžička cukru, sůl
- 1 balení skořicového cukru
- máslo na smažení (nejvhodnější je přepuštěné)
- Na krém: 400 ml mléka
- 100 g jemného krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vrchovaté lžíce jemné škrobové moučky (maizena) nebo vanilkového pudingu
- 3 žloutky
- 1 lžíce rumu (lze vynechat, když je pokrm určen dětem)
- Na ozdobení: brusinková nebo jiná pikantní marmeláda, čerstvé nebo kompotované ovoce
Mléko rozšleháme s vínem, žloutky, cukrem, citrónovou kůrou a solí. Za stálého míchání postupně přidáváme mouku. Těsto musí být o něco hustější než na palačinky, aby z jablíček nestékalo. Naposledy lehce vmícháme sníh z bílků.
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na kolečka o síle cca 1 cm. Každé z obou stran potřeme rozkrojeným citrónem a lehce posypeme skořicovým cukrem. Namáčíme je v připraveném těstíčku a v rozpáleném másle smažíme dozlatova. Osmažené položíme na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Před podáváním středy věnečků vyplníme brusinkovou marmeládou a přelijeme vanilkovou omáčkou, kterou připravíme prakticky jako puding. To znamená, že 2/3 mléka z uvedeného množství přivedeme k varu. Jakmile začne vařit, přidáme oba druhy cukru a zbytek mléka, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky a maizenu. Za stálého míchání přivedeme k varu, vmícháme rum a dále již nevaříme.
Na závěr každou porci podle své fantazie ozdobíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.