Na některých stadionech v Plzeňském kraji se už bruslí

26. srpen 2023 08:00, aktualizováno

Na zimních stadionech v Plzeňském kraji se postupně začíná bruslit. V Plzni slouží obě ledové plochy sportovcům už od července a v Klatovech od druhého srpnového týdne. V Rokycanech se šlo na led poprvé v sobotu.

Zimní stadion Rokycany

Zatímco v minulých letech mohli hokejisté a krasobruslaři v Rokycanech trénovat už v červenci, letos odstartuje sezóna později. Důvodem jsou drahé energie. Jen za elektřinu tam loni v srpnu zaplatili 130 tisíc korun a letos to bude zhruba třikrát víc. Výrobu ledu prodraží i současné tropické teploty. „Už je taková tradice, že jakmile začneme chladit, teploty přelezou hranici 30 stupňů Celsia,“ uvádí vedoucí zimního stadionu Petr Šindelář. Zároveň náklady zvyšuje velká spotřeba vody, která musí být v pitné kvalitě.

Zimní stadion Rokycany

Strojníci vyrábějí led hlavně v noci, kdy je chladněji. Už se podařilo plochu vychladit na požadovanou teplotu mínus čtyři až mínus pět stupňů, a tudíž mohl být proveden první nástřik vody na chladicí vrstvu. Plochu stadionu zatím pokrývá zhruba půl centimetru ledu, ta finální by měla mít pět centimetrů.

Zimní stadion Rokycany

Na led jako první vyjeli malí hokejisté z HC Rokycany. Lidé v Rokycanech si nicméně oblíbili také volné bruslení. Pravidelné nedělní bruslení pro veřejnost by se mělo rozjet v průběhu září. Přesný termín ještě není znám, bude záležet na počasí. Dobrou zprávou pro návštěvníky každopádně je, že vstupné letos zůstane stejné jako loni, tedy 50 korun za 90 minut.

Rokycanský zimní stadion bude příští rok v provozu už půl století. Původní technologii zahrnující čpavek, který je chladicím médiem areálu, město postupně každý rok modernizuje.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio