Na opravy opěrných zdí v Karlových Varech jsou třeba miliony

29. leden 2008
Tento pořad

Až 60 milionů korun potřebují v letošním roce Karlovy Vary na rekonstrukce opěrných zdí ve městě. Tuto částku si vyžadují připravené projekty, které počítají například se sanací a opravou zdi za letním kinem. Nejrozsáhlejší akcí bude sanace svahů a vybudování opěrných zdí v lokalitě Na Vyhlídce, kde už je akce připravena.

Na Vyhlídce se musí upravit úsek dlouhý asi 300 metrů a náklady se pohybují mezi 25 až 30 miliony korun. Zpevnění svahů budou doprovázet úpravy zasahující do komunikace. Vzniknou tu nová parkovací místa a stezka pro pěší i cyklisty na vrcholu zdi. Radnice plánuje i zpevnění skalních svahů podél silnice na Březovou a počítá, že letos by mohla zvládnout asi 15 akcí.

Na opravy opěrných zdí vynaložilo město v uplynulých třech letech přes 46 milionů korun. Loni skončila rekonstrukce svahu v Moravské ulici, který hrozil sesutím. Bránit mu v tom bude nová opěrná zeď za přibližně 4,1 milionu korun. Obdobná situace byla také v Ondříčkově ulici, kde přišla rekonstrukce původní opěrky asi na 4,3 milionu korun. Většími či menšími opravami prošlo ještě dalších pět zdí a svah u Tržní kolonády.

Karlovy Vary

Rekonstrukce opěrných zdí v Karlových Varech jsou podle odborníků náročné. Mnohé z nich jsou těžko přístupné pro jakoukoliv mechanizaci, a tak při jejich sanaci převládá ruční práce. Většina z nich vznikla dříve, než před nimi byly postaveny domy. Teď se k nim nedá téměř dostat. Aby se jejich devastaci předešlo, chce město vytvořit správu opěrných zdí. Měla by zaměstnat až tři desítky lidí, kteří by se průběžně starali o všechny svahy a opěrky v majetku města.

Karlovy Vary mají od roku 2006 k dispozici podrobnou mapu všech opěrných zdí na území města. Vyplývá z ní, že kolem 70 procent jich je v havarijním stavu a hrozí jim destrukce. V karlovarském katastru je přes 33 kilometrů zdí, což představuje přibližně 127.000 metrů krychlových kamene a dalšího stavebního materiálu. Z toho přes polovina zdí je majetkem města. Náklady na celkovou opravu se odhadují až na jednu miliardu korun.

domy v Karlových Varech
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio